Video

Smurf je smurf met andere smurfen: We waren op de Smurfenbeurs

20 maart 2017 om 07:19
nl
Ergens hier ver vandaan, waar paddenstoelenhuisjes staan... en ze kunnen door een waterkraan! Wie kent de Smurfen niet? Binnenkort draait er weer een nieuwe Smurfenfilm in de bioscoop, dus ze zijn weer hot. Maar voor een kleine groep liefhebbers zijn de Smurfen nooit ver weg. Zondag kwamen ze bij elkaar in Wagenberg.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Zodra je binnenstapt bij café Bij Bas in de Dorpsstraat in Wagenberg, knalt het blauw je tegemoet. In pluche, van rubber of van plastic. De smurfen liggen met honderden in graaibakken. Meer exclusieve exemplaren staan in plastic kastjes in hun eigen nisje. Een smurf met de Europese vlag? 20 euro. George Washington als smurf? 75 euro. De complete scene van Ruimtesmurf bij de Swoefs? Kassa! 900 euro!

Moppersmurf
Jacqueline Dragt is van de Stichting van Smurfenverzamelaars. En dat zie je meteen. Op haar trui staat een grote afbeelding van haar favoriet, Moppersmurf: "Die gebruikte ik vroeger als mijn zoon chagrijnig was. Dan liet ik hem Moppersmurf zien, met zijn gespannen knuistjes en dan zei ik: kijk eens, nu ben je net als Moppersmurf."

Anne Frank smurf
Bij een graaibak zit Victor Stok uit Driebergen. Hij heeft wel heel speciale Smurfen. Drie Smurfinnen bouwde hij om tot K3. Een andere smurf moet Anne Frank voorstellen. Hij heeft ook een Harry Potter. "Alleen ik moet nog even verzinnen hoe ik dat brilletje ga maken. Daar ben ik nog niet uit. Een heel klein stukje ijzerdraad misschien."

Gelukkig vindt de vrouw van Victor zijn wonderlijke hobby leuk. "Ze is kunstenares. Ze helpt me met schilderen en knutselen." Victor vertelt erover met aanstekelijk enthousiasme. "Waarvoor ik het vooral gebruik? Ik werk met verstandelijk gehandicapte kinderen. En soms kun je met zo'n smurf dingen veel makkelijker uitleggen. Hoe wil je een muziekinstrument uitleggen? Haal maar eens een drumstel in de klas. Of een saxofoon. Nee, ik werk met Smurfen. En via hen ga ik naar de realiteit."

Natuur
Maar toch. Er is zo veel leuks. Waarom uitgerekend de Smurfen? Voor Jacqueline is het helder. "Het is liefde. Anders kan ik het niet noemen. Ze raken mijn hart. Het zijn gewoon lieve wezentjes. Geweldloos en verbonden met de natuur. What is not to like?!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.