Video

Klokkenluider Vliegbasis Eindhoven verliest kortgeding: vliegverbod blijft

20 maart 2017 om 11:49
nl
Klokkenluider Victor van Wulfen uit Heeswijk-Dinther heeft een kortgeding tegen Vliegbasis Eindhoven verloren. Het vliegverbod dat hem was opgelegd, wordt niet ingetrokken. De rechtbank in Den Haag heeft dit maandagmorgen bepaald.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De luchtmachtmajoor mag niet meer vliegen bij de Kustwacht (onderdeel van Vliegbasis Eindhoven), omdat er 'veel emoties' zouden zijn. Defensie legt het uit als een tijdelijke uitroostering.

Van Wulfen stelde in 2011 misstanden bij Vliegbasis Eindhoven aan de kaak. Na een procedure als klokkenluider werd hij in het gelijk gesteld en gerehabiliteerd.

'Uitingen op sociale media'
De rechtbank kan zich vinden in de afweging van de leiding van de militaire luchthaven. Commandant Elanor Boekholt-O'Sullivan maakte zich zorgen over uitingen van boosheid, strijdbaarheid en frustratie op sociale media van Van Wulfen. "De sociaal-emotionele druk zou zijn 'mental fitness' te veel kunnen belasten", zo stelde ze vast waarna begin dit jaar werd besloten hem een week niet in te roosteren.

Gesprek met vliegpsycholoog
De rechtbank kan zich voorstellen dat Van Wulfen het hiermee niet eens is, maar de vliegveiligheid gaat voor. Ook mocht de basiscommandant opdracht geven voor een gesprek met een psycholoog.

Commandant Boekholt: ,,Als uit een gesprek met één van onze vliegtuigpsychologen blijkt dat ik een overbezorgde commandant ben, zit hij morgen weer in de cockpit."

Van Wulfen bracht daar tegen in dat er veel ‘gekletst’ wordt. Mensen over wie hij een boekje heeft opengedaan, werken nog steeds op de basis. "Dit zaakje stinkt aan alle kanten."

Kamervragen over medisch dossier
Van Wulfen verwijst in een reactie op het vonnis via Twitter naar Kamervragen die vorige week door Jasper van Dijk (SP) zijn gesteld. Het Kamerlid vraagt de minister van Defensie opheldering over het medisch dossier van de piloot en over de verdere bejegening na de klokkenluidersaffaire.

Zo zouden er volgens Van Dijk ,,moedwilliger verzinsels" de ronde doen over Van Wulfen. Van Dijk vraagt zich af wat Defensie doet om die te ontkrachten.

'Juist gehandeld'
Het ministerie van Defensie ziet in de uitspraak dat er “juist is gehandeld in het belang van de vliegveiligheid. Vanwege de risico’s die zijn verbonden aan het beroep van vlieger staat de veiligheid voorop. Daarom gelden voor alle vliegers dezelfde eisen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.