Het enige goeie dat uit Amsterdam komt, is de Van Goghbus naar Nuenen!

21 maart 2017 om 09:26 • Aangepast 21 november 2020 om 02:41
nl
Met de bus van het Amsterdamse Van Goghmuseum naar Nuenen. Het kan vanaf 30 maart. Bezoekers van het Van Goghmuseum kunnen op die manier zien hoe het dorp dat zij kennen van de schilderijen er in het echt uitziet.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Van Gogh én de werkelijke situatie in Nuenen met elkaar vergelijken. Dat wordt straks mogelijk. Het museum heeft de dienstregeling van de nieuwe buslijn dinsdagmorgen bekend gemaakt, bij de onthulling van twee in 2002 gestolen Van Gogh-schilderijen die de Italiaanse politie vorig jaar terugvond.

Het idee van de Van Gogh-buslijn speelt al een poosje. Het past in de plannen voor een betere samenwerking tussen Van Gogh-organisaties in Europa. De provincie Brabant heeft 750.000 euro opzij gelegd voor een plan dat uiteindelijk 500.000 Van Gogh-toeristen per jaar naar de provincie moet lokken.

Vincents Verjaardag
Op 30 maart - en dat is Van Goghs verjaardag - rijdt de speciale bus voor het eerst van Amsterdam naar Nuenen en terug voor nog net geen honderd euro per persoon. De eerste week rijdt de bus elke dag en daarna alleen op zaterdag. Van Gogh-Brabant kijkt hoe de nieuwe buslijn aanslaat en besluit daarna of de bus vaker gaat rijden en wellicht ook naar andere Van Gogh-plaatsen als Zundert, Etten-Leur en Tilburg.

De bus is een mooie oplossing voor een probleem waar de Brabantse Van Gogh-attracties al langer mee worstelen. Van Gogh is in Brabant geboren en begon zich in deze provincie als artiest te ontwikkelen. Maar het internationale Van Goghpubliek is nieuwsgiering naar zijn wérk en dat bevindt zich voor het overgrote deel in Amsterdam. Wie de meer dan een miljoen museumbezoekers een busrit naar Brabant aanbiedt, zou zo wel eens een mooie slag kunnen slaan.

Wachten op privacy instellingen...


Starry, starry night
In Nuenen zijn nog veertien plekjes terug te vinden die op schilderijen van Vincent Van Gogh voorkomen. Daarnaast besteedt het dorp ook op allerlei andere manieren aandacht aan de Van Gogh-erfenis, bijvoorbeeld door het Van Gogh-Roosegaarde fietspad 'Starry, Starry Night'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.