Veertien jaar cel voor doden en in brand steken van Syriër in Esch

21 maart 2017 om 10:48
nl
Een man uit Syrië is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf, omdat hij een landgenoot in zijn woonplaats Esch heeft gedood. Ook is volgens het gerechtshof in Den Bosch bewezen dat hij het lichaam vervolgens in een naburig bos in brand heeft gestoken. Dit gebeurde allemaal in november 2014.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Bij de rechtbank in Den Bosch kwam de 29-jarige man er nog vanaf met elf jaar cel. De nu bij het hof veroordeelde Syriër had een geheime relatie met de vrouw van het slachtoffer.

'Onvoldoende recht'
Het hof vindt dat de door de rechtbank opgelegde straf onvoldoende recht doet aan de ernst van de bewezen verklaarde feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan.

Uit de uitspraak van het hof blijkt dat de dader in de nacht van 16 op 17 november 2014 naar het huis in Esch ging waar het slachtoffer woonde met zijn gezin. Daar zocht hij de confrontatie. Er volgde een worsteling waarbij het slachtoffer op zijn buik viel. Een nekklem werd hem noodlottig.

Verdoezeld
De verdachte heeft het lichaam van het slachtoffer in een fietskar naar een bos vervoerd, waar hij het in brand heeft gestoken. Zo probeerde hij te verdoezelen hoe de man om het leven was gekomen, stelt het hof. Een voorbijganger vond de volgende ochtend het lichaam en hij waarschuwde de politie.

Een week later kon het slachtoffer worden geïdentificeerd nadat in de media foto's werden verspreid waarop een reconstructie van zijn gezicht was gemaakt. Buren van het slachtoffer herkenden hem toen.

'Groot en onherstelbaar leed'
Het slachtoffer was vader van een Syrisch gezin, dat nog niet zo lang geleden het thuisland was ontvlucht. De man laat onder anderen drie jonge kinderen na.

De verdachte heeft de nabestaanden groot en onherstelbaar leed toegebracht. Zo heeft hij hen in de waan gelaten dat het slachtoffer nog leefde. Ook probeerde hij direct na de dood van het slachtoffer diens plek als vader in het gezin in te nemen. Dit alles getuigt volgens het hof van een groot gebrek aan piëteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!