Eikenprocessierupsen komen er weer aan: vet, vitaal en veel

21 maart 2017 om 15:29
nl
De eikenprocessierupsen zijn vet en vitaal dit jaar. En het zijn er ook nog eens veel. Dat blijkt uit onderzoek van boomtechnisch bedrijf Terra Nostra. De zuidoosthoek van Brabant kan straks zijn lol op.
Profielfoto van Ineke Inklaar
Geschreven door
Ineke Inklaar

Vooral de omgeving van Valkenswaard zal over enkele weken lijden onder de brandharen van de rupsen. "De vlinders kwamen vorig jaar overgewaaid uit België. Sowieso zie je dat de rupsen steeds vaker noordwaarts te vinden zijn," vertelt directeur Kuppen.

Kuppen verwacht geen 'explosie' in onze provincie. "Ook al hebben we in Brabant verhoudingsgewijs veel eiken; de situatie is stabiel." Vorig jaar was er een recordaantal eikenprocessievlinders, die 'eipakketjes hebben afgezet.'

In de vriezer
Henry Kuppen heeft die pakketjes verzameld, onder meer bij ons. Die heeft hij twee weken in de vriezer gestopt en daarna opengesneden om te kijken hoe de rupsen eraan toe zijn. Dit jaar bleken die niet slank - zoals in 2016 - maar in goede conditie.

Wij hopen dat het weer warm en droog blijft, maar daarmee komt de rupsenellende wel des te harder op ons af. "Warm weer is goed voor de rups", vertelt Kuppen. Als het weer inderdaad zacht wordt, is de eerste overlast begin april te verwachten.

Hoog in de boom
Bij hogere temperaturen zullen de rupsen lager in de bomen een nest vormen. Daardoor neemt de kans toe dat mensen of dieren ermee in aanraking te komen. Als het regent, blijven de rupsen hoog in de bomen.

Ook speelt mee of de eikenprocessierupsen concurrentie krijgen van andere soorten. Als er weinig andere rupsen zijn, eten vogels (noodgedwongen) vooral de eikenprocessierupsen op. Dan zal de overlast dus gering blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.