Video

Daar zit een luchtje aan: brandgeur in de strijd tegen konijnenholen

21 maart 2017 om 18:17 • Aangepast 21 november 2020 om 02:40
nl
Er hangt een luchtje langs het spoor tussen Hedel en Den Bosch en dat hangt er heel bewust. ProRail heeft dinsdag namelijk geurzuilen geplaatst. Palen waar een bepaalde geur uitkomt om zo konijnen op afstand houden.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

Het gaat om 85 palen waar een soort brandgeur uit komt. Die geur schrikt de diertjes af en dat is nou net de bedoeling. Het talud zit namelijk vol gaten.

Stabiel spoor
“Die konijnenholen willen we niet”, legt René Vegter van ProRail uit. “Treinen komen hier met hoge snelheid voorbijrazen en dan moet het spoor er gewoon strak bij liggen. Die gaten bedreigen namelijk de stabiliteit van het spoor.”

Wachten op privacy instellingen...

Voorheen werden konijnen met fretten uit hun holen verjaagd, maar deze nieuwe manier zou diervriendelijker zijn. In de palen zit namelijk tupoleum. Een goedje dat gebaseerd is op plantaardige oliën en een heleboel kruiden. Het goedje wordt in een speciaal ontwikkelde paal gestopt:

“Die heeft een heleboel gaten zodat er lucht doorheen kan”, vertelt Patrick Steijger van Rail Road Systems. “In die paal zit een beker en die is gevuld met kokoschips. De tupoleum wordt opgezogen door de kokos en verspreidt zich vervolgens zo'n vijftien meter rond de paal.”

Proef
De 85 geurzuilen rond het spoor tussen Hedel en Den Bosch zijn onderdeel van een proef. Op drie andere plekken in Nederland zijn de geurzuilen al geplaatst en ze lijken daar te werken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.