Jonge theatermakers voordat festival Cement ze wereldberoemd maakt

22 maart 2017 om 18:57
nl
Twintig voorstellingen van jonge theatermakers! In Den Bosch is dinsdagavond Festival Cement begonnen. 't Is alweer de achttiende aflevering van het theaterfestival dat per jaar zo'n vierduizend bezoekers trekt. Dat lijkt misschien niet veel, maar Cement is belangrijk omdat het publiek voor zo'n zestig procent uit professionals bestaaat.
Profielfoto van Buro Redactie
Geschreven door
Buro Redactie

Theaterprogrammeurs en journalisten uit het hele land komen hier om te kijken hoe het nieuwe talent er uit zien en wat zij maken. Maar Cement is ook open voor 'gewone' mensen En dat is een buitenkansje voor wie avontuurlijk en nieuwsgierig is. Met het boekje in de hand en een beetje plannen, kan je op een avond twee of drie kleine voorstellingen zien.

Nog onbekende namen
"Wij hebben geen bekende namen om op de affiches te zetten", zeggen ze bij Cement. De theatermakers die hier spelen, zijn net klaar met hun opleiding of soms zelfs nog niet eens afgestudeerd. De twintig uitgekozen voorstellingen zijn de oogst van Leonie Clement, de artistiek leider van Cement die in de loop van het jaar als een ontdekkingsreiziger allerlei zalen en zaaltjes afreist.

[tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/844565620406521857]

Dinsdagavond keek ik bij Cement naar 'Tide', een dansvoorstelling van de IJslandse choreografe Bara Sigfúsdóttir met de Noorse muzikant Eivind Lønning. Die laatste maakt geluiden met z'n trompet die zijn leraar hem misschien ooit afraadde: het instrument gromt als een beest of klinkt als een ouderwetse radio waarvan iemand te snel aan de afstemknop draait.

Bara krijgt het voor elkaar om zo te dansen dat haar voeten en handen samen soms vier voeten en dan weer vier handen lijken. Knap! In een half uurtje maak je wat intiems én bijzonders mee.

Festivalsfeer
Het hoort bij de festivalsfeer die Cement bijzonder maakt. De ontmoeting met de andere liefhebbers, schrijver Ted van Lieshout die het festival opent door vrolijk uit Annie M.G. Schmidt voor te lezen, de gesprekjes tussen de bedrijven door met jonge regisseurs en acteurs die het zelf allemaal ook nog heel spannend vinden.

[tweet:https://twitter.com/MATZER_Theater/status/844109097607880704]

Cement bestaat nu achttien jaar. Het festival werd opgericht door het inmiddels bij bezuinigingen gesneuvelde Productiehuis Brabant dat net afgestudeerde theatermakers hielp met hun eerste voorstellingen. In die tijd ging Cement ook meer over Brabantse, Limburgse en Vlaamse makers. Het Cement van nu pakt ook de rest van Nederland mee.

[tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/844300967340322817]

Eva Line de Boer
Nog een tip! Zaterdag gaat op Cement 'Tutorial' in première van de Bredase theatermaakster Eva Line de Boer. Zij won eerder de Nieuwe Theatermakersprijs van de Bank Nederlandse Gemeenten met haar voorstelling 'Dit Gaat allemaal Tegelijk' die ze ook met festival Cement maakte. 'Tutorial' gaat over het leven dat mensen leiden via YouTube.

[youtube:https://youtu.be/tLSw4iH47kc]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.