Met twee volle bussen naar Van Gogh Museum om een teruggevonden schilderijtje te zien

22 maart 2017 om 19:15
nl
Met twee bussen kwamen ze woensdag vol spanning naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Zo'n honderd Nuenenaren die op uitnodiging van het museum kwamen kijken naar het gestolen schilderij dat Vincent maakte van het Hervormde kerkje. Sinds dinsdag is het schilderij weer te bewonderen in Amsterdam.
Profielfoto van Buro Redactie
Geschreven door
Buro Redactie

"We zijn blij en trots natuurlijk", zegt Nuenenaar en Van Gogh-kenner Gerard Netten die na bijna vijftien jaar weer oog in oog staat met het schilderij uit 1884. "We dachten dat we het nooit meer zouden zien. Tijdens de rondwandelingen in het dorp zeiden we tegen toeristen dat het schilderij als verloren moest worden beschouwd. En dan komt het bericht in september vorig jaar dat het werk is opgedoken in Napels. En nu hangt het hier. Ongelofelijk". 

Schilderij met een extra verhaal
De schilderijen 'Het Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' en 'Zeegezicht bij Scheveningen' werden in 2002 gestolen uit het museum in Amsterdam. Inbreker Octave 'Okkie' Durham maakte tijdens de uitzending van Pauw zijn excuses aan de directie van het museum. "Het is bijzonder dat het werk nu ook een bewijsstuk is geworden van een criminele daad. Het hoort natuurlijk niet bij Van Gogh. Maar het is wel heel apart", aldus Gerard Netten.  

Aan aandacht hebben de teruggevonden schilderijen in het Van Gogh Museum woensdag geen gebrek. Naast de groep uit Nuenen wachten nog tientallen bezoekers uit onder meer Frankrijk en Italië geduldig in de rij om de Van Goghs te kunnen bewonderen. Gerard Netten: "Dit is natuurlijk ook goed voor Nuenen. Veel mensen zullen het kerkje ook in het echt willen zien. We zullen ons verhaal dus moeten aanpassen. En dat doen we graag."   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.