Code rood voor hooikoortspatiënten, daarom zes tips om de lente door te komen [VIDEO]

25 mei 2018 om 08:17
nl
Het zal de hooikoortspatiënten onder ons niet ontgaan zijn; de polmeters slaan vrijdag voor het eerst alarm. De lente is begonnen en dat is voor de meesten genieten geblazen, behalve voor de hooikoortspatiënten onder ons. Het aantal pollen in de lucht groeit en met name in Brabant komen dit jaar veel hooipollen voor. Wat kun je doen om het niezen en het snotteren te voorkomen? Vijf tips om als hooikoortspatiënt toch te kunnen genieten van het voorjaar.
Profielfoto van Stephen Bell
Geschreven door
Stephen Bell

1. Let op het weer
Als je de deur uitgaat: let even op het weer. De zonnige zomerdagen die voor velen de mooiste dagen van het jaar zijn, zijn voor de hooikoortspatiënt vaak het zwaarst. Als het zonnig is, produceren bloemen de meeste pollen. Met name als er wind staat, verspreiden de pollen zich gemakkelijk.

Als het geregend heeft, is de concentratie van stuifmeel het laagst. Dit is de beste tijd om je huis even te luchten. Daarnaast is het gunstig als de wind vanuit het westen komt. In het oosten is het gebied met pollen groter. In de ochtend is het stuifmeelgehalte daarnaast vaak lager dan ‘s middags.

2. Was en kam je huisdieren
In de vacht van huisdieren zoals katten of honden komen vaak pollen terecht. Die dragen ze vervolgens de hele dag met zich mee en dus ook mee naar binnen.

Het loont de dieren in het voorjaar en de zomer vaker te wassen of kammen, al is het natuurlijk belangrijk ook daar niet in door te schieten. Vraag een dierenarts om advies over welke shampoo en wasfrequentie voor jouw huisdier het beste is.

3. Gebruik (preventief) medicatie
Logischerwijze kun je medicatie gebruiken, zoals neusspray of pilletjes met antihistaminica en/of corticosteroïden. Uiteraard kan een huisarts je bij die keuze helpen.

Soms loont het om tijdig met het slikken van medicijnen tegen hooikoorts te beginnen, bijvoorbeeld nog voordat de symptomen zich aandienen. Ook zijn er kuren die je helemaal van hooikoorts kunnen afhelpen.

4. Houd je kleren polvrij
Pollen kunnen zich in kleren nestelen. Zo draag je ze de hele dag met je mee. Dat kun je onder meer voorkomen door je kleren niet buiten aan de waslijn te laten drogen.

5. Draag een (zonne-)bril
Sommige hooikoortspatiënten krijgen door pollen last van jeukende ogen. Dat kun je voorkomen door een bril te dragen. Wrijf overigens niet in je ogen als je jeuk hebt, maar was je ogen, bijvoorbeeld door te deppen met een washandje.

6. Gebruik vaseline
Smeer af en toe wat vaseline rond de neusgaten. Zo blijven de stuifmeelkorrels uit je neus. Dat scheelt weer een hoop genies en gesnuit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.