Video

'Eindelijk erkenning dat er fouten zijn gemaakt', familie Memphis van Veen blij met hogere straf voor agent

23 maart 2017 om 17:28
nl
Eigenlijk past het woord 'blij' niet bij het gevoel dat ze heeft bij de uitspraak van het Gerechtshof. Daarvoor is de achtergrond, het overlijden van haar dochter Memphis, te schrijnend. Maar voor Christel van Veen is de eindconclusie van het Hof wel een erkenning dat de agent die Memphis in 2013 doodreed, fouten heeft gemaakt. "Dit mag niet normaal gevonden worden."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Met drie generaties zijn ze donderdag naar het gerechtsgebouw in Den Bosch gekomen. Oma Cilly Vink, moeder Christel van Veen en haar dochter Alési. Vier jaar na het fatale ongeluk waarbij Memphis om het leven kwam zijn de wonden nog lang niet geheeld. "Ze zeggen dat het slijt, maar het slijt niet, het wordt alleen maar erger", zegt Christel. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk."

LEES OOK: Agent reed Memphis van Veen dood in Eindhoven: 80 uur taakstraf en rijontzegging

'Excuses waren genoeg geweest'
In de verwerking van het grote drama waarbij ze haar dochter verloor, heeft de houding van het politie-apparaat en van het Openbaar Ministerie (OM) zeker niet geholpen. "Deze hele gang naar de rechtbank was niet nodig geweest als ze meteen hadden toegegeven dat er fouten waren gemaakt. We wilden excuses, maar die zijn nooit gekomen." 

Advocaat Zuketto onderschrijft dat. "De politie zal nooit toegeven dat ze fouten maken. Maar dat ze nu naar aanleiding van dit ongeluk, het protocol hebben aangepast zegt volgens hem al genoeg." Arrestatieteams moeten nu bij een achtervolging gas terugnemen bij kruispunten, zeker als het verkeerslicht op rood staat. "Het is zuur dat er eerst zoiets moet gebeuren voordat ze het aanpassen, maar het is goed dat er iets is veranderd." 

'Respectloos naar slachtoffer'
De advocaat van de familie signaleert nog iets anders. "De argumenten waarmee het OM is gekomen zouden niet gebruikt zijn als het hier niet om een agent was gegaan." Zuketto noemt het beschamend dat het OM met een beschuldigende vinger naar het slachtoffer heeft gewezen. Hij doelt daarbij op de suggestie dat Memphis tijdens het rijden afgeleid zou zijn door haar mobiele telefoon. "Ik vind dat respectloos."

Nu de agent strafbaar is gesteld en schuldig is bevonden kan de familie verder met de verwerking. "We kunnen het hiermee niet afsluiten, maar wel zijn we nu klaar met dit gedeelte." Advocaat Zuketto houdt nog een waarschuwende slag om de arm: "Het OM heeft nog twee weken de tijd om in cassatie te gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.