Video

Wethouder Bladel wil veestapel niet laten groeien en stapt op: 'Maak me ernstige zorgen'

23 maart 2017 om 22:53 • Aangepast 21 november 2020 om 02:35
nl
Wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Bladel is opgestapt. Ze wil de inwoners van Bladel niet blootstellen aan gezondheidsrisico's door de veestapel te laten groeien. Haar collega-wethouders willen die groei wel toestaan en dat kan Veldhuizen niet aan zichzelf verkopen.
Profielfoto van Sid van der Linden
Geschreven door
Sid van der Linden

Veldhuizen is sinds 2010 namens de lokale partij PRO5 wethouder Welzijn. Voorafgaand aan de raadsvergadering donderdagavond, maakte ze bekend op te stappen.

Gezondheid
"Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor verdere toename van de veestapel en de risico's die daarmee gepaard gaan. Het gaat hier over de gezondheid van onze inwoners. Ik maak mij daar ernstige zorgen over", staat in een uitgebreide verklaring.

Vorig jaar verschenen er onderzoeken die verbanden aantonen tussen veehouderijen en gezondheidsrisico's. Dit voorjaar worden de resultaten van een landelijk vervolgonderzoek verwacht. Tot die tijd heeft de provincie gemeenten gevraagd om zorgvuldig te zijn met het verlenen van vergunningen voor boerenbedrijven. 

Wachten op privacy instellingen...


Enorme veestapel
In een nieuw voorstel van het college van deze maand, staat volgens Veldhuizen echter dat uitbreiding wel wordt toegestaan. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, maar die zijn volgens Veldhuizen verwaarloosbaar.

Het college wil veeboeren nog kansen geven om de uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank te verminderen met moderne stallen. De wethouder vreest dat de veestapel in Bladel zo verdubbelt. Het aantal varkens kan verdubbelen tot 330.000 en het aantal kippen tot een miljoen, staat in berekeningen. In de gemeente Bladel wonen iets meer dan 20.000 mensen.

'Pijn in het hart'
Het nieuwe voorstel zou in mei worden besproken in de raad. "Het college verwacht van mij loyaliteit, en dat is terecht. Zij verwacht ook nu van mij dat ik het genomen meerderheidsbesluit, de gekozen richting, verdedig en/of ondersteun in de gemeenteraad van 11 mei. Ik heb daar uiteraard begrip voor maar ik ga dat niet doen."

De wethouder, die liever een vermindering van het aantal dieren ziet, zegt dat ze 'met pijn in het hart maar vanuit volle overtuiging' haar ontslag indient. "Ik heb de afgelopen zeven jaar met zeer veel plezier en passie invulling gegeven aan mijn functie en dank dan ook het college, de raad, de ambtenaren en uiteraard de inwoners voor de prettige samenwerking."

Coalitie
Na het uitspreken van haar verklaring liep Veldhuizen direct de raadszaal uit. PRO5 trok later donderdagavond de stekker uit de Bladelse coalitie. Die coalitie bestond uit het CDA, PRO5 en VHP. PRO5 gaat volgende week in overleg hoe het nu verder moet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.