'Nieuw' natuurgebied in Brabant: de Hemelrijkse Waard

26 maart 2017 om 13:00
nl
Brabant heeft er een nieuw natuurgebied bij. Waar ooit uitgestrekte maïsvelden waren, is nu een nieuwe wildernis. In het kader van ruimte voor de rivier hebben Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten de handen ineen geslagen en is de Hemelrijkse Waard in Oijen opnieuw ingericht.
Profielfoto van van Heijster1 Saskia
Geschreven door
van Heijster1 Saskia

Een nieuw gegraven nevengeul van drie kilometer zorgt voor ontlasting van de Maas. Bij hoog water kan het water zo makkelijker weg.

Geen natte voeten
Want het regent vaker en harder waardoor de waterstand in de rivier stijgt en de kans op overstromingen toeneemt. Nu mag de Maas weer overstromen, zonder dat de omgeving bang hoeft te zijn voor natte voeten.

Maar de nieuwe natuur zorgt ook voor een beter leefgebied voor planten en dieren.

De achtertuin
Ecoloog Jos Rademakers woont zelf in Oijen en mocht zijn 'achtertuin' medevormgeven. Hij ziet nu dagelijks nieuwe vogels zich nestelen. Kijkend door zijn verrekijker: "Ik zie de kluut! Da's voor het eerst dit jaar. Die zat hier vroeger niet. Da's de eerste beloning voor al het werk."

Maandagochtend wordt de  nieuwe Hemelrijkse Waard officieel geopend. En op 15 april is er een speciale dag voor publiek. Dan zijn er van tien uur tot drie uur excursies en is er een informatiemarkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.