Bart Brentjens geniet van zware Cape Epic: 'Zeven bergetappes na elkaar'

24 maart 2017 om 15:56 • Aangepast 21 november 2020 om 02:34
nl
Nederlands succes in de Cape Epic, in meerdere categorieën. Bart Brentjens doet het met zijn Braziliaanse collega goed in het masterklassement voor 40-plussers. Michiel van der Heijden doet het uitstekend bij de elite mannen uitstekend doet. "Het is hartstikke knap."
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Van der Heijden won donderdag met zijn Zwitserse partner Andri Frischknecht de vierde etappe in de Cape Epic, vrijdag eindigde het duo als tweede. Met de prestaties kan Van der Heijden voorzichtig gezien worden als opvolger van Brentjens, winnaar van olympisch goud en tien keer Nederlands kampioen. "Ik denk wel dat je hem als een soort opvolger kunt zien. Het is hartstikke knap wat hij laat zien."

Wachten op privacy instellingen...

"Gisteren won hij de etappe, vandaag werd hij tweede. Maar hij kwam gelijk met de winnaars over de streep", kijkt Brentjens terug op de prestaties van Van der Heijden. Hoe knap het is? "Het is zwaar, maar iedereen is natuurlijk getraind. Het is eigenlijk een opeenstapeling: je staat om vijf uur op en de etappe start om zeven uur in de ochtend. Het zijn lange en zware etappes. Alles bij elkaar maakt het echt zwaar."

"Je kunt het vergelijken met bergetappes in de Tour de France, die zijn ook heel zwaar. Dit zijn zeven bergetappes uit de Tour achter elkaar", aldus Brentjens.

'Verschillen zijn klein'
Van der Heijden staat met Frischknecht zesde in het algemeen klassement. Brentjes staat in het algemeen klassement op een podiumplek. Hij staat met de Braziliaan Abraao Azevedo tweede, op ruim vier minuten van de Spaanse koplopers Tomi Misser en Ibon Zugasti. "Het gaat heel goed. We rijden een goede Cape Epic. Maar er is ook hele sterke concurrentie. In deze fase reden we vaak al in de leiderstrui, nu nog niet."

In de masterscategorie, voor rijders boven de veertig jaar, blijft Brentjens hopen op de eindwinst. Naast het sportieve geniet hij ook van de uitdaging en de prachtige Zuid-Afrikaanse omgeving. "Het kan samengaan. Sportief wil je presteren, ook al is het de masterscategorie. Maar het is ook een mooi evenement, in een mooie omgeving en het is goed geregeld. Het is de mooiste meerdaagse mountainbikewedstrijd die er is."

ZIE OOK: Michiel van der Heijden kijkt uit naar avontuur in 'Tour de France voor mountainbikers'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.