Johan van Laarhoven moet in Nederland getuigen, maar laat Thailand hem gaan?

25 maart 2017 om 08:39
Johan van Laarhoven.
Johan van Laarhoven.
Tilburger Johan van Laarhoven, die een gevangenisstraf van 103 jaar uitzit in een Thaise gevangenis, komt mogelijk terug naar Nederland. De rechter in Nederland heeft afgelopen week bepaald dat hij hier moet worden gehoord als getuige in de civiele zaak die hij zelf aanspande tegen de Nederlandse staat. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Van Laarhoven startte een civiele procedure tegen de staat, omdat het volgens hem aan het Openbaar Ministerie in Nederland te danken is dat de Thaise autoriteiten een onderzoek naar hem startten. In deze civiele zaak moet Van Laarhoven nu zelf in Nederland getuigen. Nederland moet daarom aan de Thaise autoriteiten om medewerking vragen, vindt de rechter-commissaris.

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland met de verkoop van drugs heeft verdiend. De Thaise autoriteiten kwamen de Tilburgse coffeeshophouder op het spoor na een verzoek vanuit Nederland. Ze besloten toen zelf ook een onderzoek naar hem te starten. Dat leidde uiteindelijk tot zijn veroordeling tot 103 jaar gevangenisstraf.

Op het vliegtuig?
Of Van Laarhoven en zijn vrouw, die een straf van 9 jaar moet uitzitten, ook echt naar Nederland komen, dat ligt aan Thailand. "Het is afwachten of ze Van Laarhoven op het vliegtuig hierheen zetten", zegt advocaart Gerard Spong tegen de krant. Omdat Thailand tot dusver weigerde mee te werken aan welk verhoor dan ook, gelooft de landsadvocaat overigens niet dat er toestemming zal komen.

Wachten op privacy instellingen...