Video

Hanneske was 13 toen hij zijn eerste steen legde, 52 jaar later gaat de stratenmaker met pensioen

24 maart 2017 om 18:50
nl
Na letterlijk hard aan de weg te hebben getimmerd, gaat stratenmaker Hans van Loosbroek uit Haaren vrijdag na 52 jaar met pensioen. "Ik kan het eigenlijk nog niet bevatten", reageert Hanneske, zoals hij wordt genoemd.
Profielfoto van Deborah Parren
Geschreven door
Deborah Parren

De allerlaatste steen was een eigen tegel die Hans van Loosbroek in de showroom van het wegenbouwbedrijf in Helvoirt, waar hij 33 jaar werkte, mocht leggen. Hoeveel stenen hij in de afgelopen 52 jaar in handen heeft gehad, weet hij niet. "Dat wil ik ook niet weten", zegt Hanneske met een glimlach.

Begrip in stratenmakerswereld
Op 13-jarige leeftijd begon hij met het leggen van stenen. "Het was werken of leren na de lagere school. Mijn ouders hadden het liefste dat ik ging werken, want dat bracht geld op, al waren het maar een paar tientjes per week." 

Dag in, dag uit straten leggen heeft hem echter nooit verveeld. "Anders had ik het ook niet zo lang gedaan." Hij wordt zelfs gezien als een begrip in de stratenmakerswereld. "Er zijn legio bedrijven waar wij voor werken die expliciet naar Hanneske vragen om te komen", reageert werkgever Kees van Haaren. En dat komt volgens hem door zijn gedrevenheid en passie voor zijn vak.

Fysieke inspanning
Van Loosbroek is bijna 66 jaar. "Nu ben ik blij dat ik het af kan sluiten. Helemaal afsluiten doe je toch niet, denk ik." Maar nog veel straten leggen, is hij niet van plan. "Links en rechts een stoepje maken wel, maar niet het grote werk." 

In al die jaren heeft hij een flinke fysieke inspanning moeten leveren. "Ik begin nu te voelen dat het minder wordt." Zijn geheim dat hij het zo lang heeft volgehouden? Fit zijn, goed eten, goed in je vel zitten en een goed leven hebben. En tot slot moet je het werk graag doen. En dat deed Hanneske 52 jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.