Oud-Statenlid Veerle Slegers uit Tilburg zegt lidmaatschap van 'xenofobe' SP op

26 maart 2017 om 14:56
nl
Veerle Slegers, oud-Statenlid van de SP in Brabant, heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. De belangrijkste reden voor haar besluit is volgens Slegers ‘het xenofobe nationalisme van Jan Marijnissen en de zijnen’. Dit stelt de Tilburgse in een mail die ze aan de partij heeft gestuurd.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"Ik wil op geen enkele manier meer verbonden zijn met deze SP", zo laat ze de partij weten. Bij de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer stemde Slegers ook al niet meer op de partij. Ze koos voor de Partij voor de Dieren, zo laat ze zondag weten.
[tweet:https://twitter.com/veerleslegers/status/845606995432497153]
"Internationaliteit en solidariteit overstijgt voor mij grenzen. Solidaire wereldburgers en een toenemend xenofobe nationalistische conservatieve partij gaan niet samen", zegt ze over haar besluit.
[tweet:https://twitter.com/veerleslegers/status/845543430243717120]
De reactie van Jan Marijnissen vrijdag op de Facebookpagina van het nieuwe SP-Kamerlid Cem Lacin was voor Slegers de druppel. Marijnissen reageerde op enkele felicitaties in het Turks die Lacin kreeg. “Wel fijn als ook de Turkse Nederlanders Nederlands gebruiken in plaats van Turks. We zijn hier in Nederland!”, aldus Marijnissen. 

Eerder ruzie over afdracht
Een conflict over de afdracht van een deel van haar vergoeding aan de SP kostte Slegers een plek op de lijst voor de provinciale verkiezingen in 2015. En in 2012 stopte Slegers al als fractievoorzitter van de SP in de Tilburgse gemeenteraad vanwege ruzie met de partij over hetzelfde onderwerp.

Ook bij het opzeggen van haar lidmaatschap nu heeft dit issue volgens Slegers een rol gespeeld. "De brute en willekeurige toepassing van de afdrachtregeling heeft heel veel SP’ers veel financieel en menselijk leed gekost."

'Trekken aan dood paard'
Slegers geeft aan lang te hebben nagedacht over haar besluit. In 2015 bleef ze lid ‘omdat er nog zoveel vrienden en strijdmakkers bij de partij waren die altijd naast me stonden en me steunden’. "Met hen had ik de hoop dat we dingen konden veranderen. Die hoop is vervlogen. Het bleek al die tijd trekken aan een dood paard."

Het is zeker niet voor het eerst dat Slegers zich kritisch uitlaat over de partij en partijgenoot Jan Marijnissen uit Oss in het bijzonder. Vlak voor hij in november 2015 afscheid nam als partijvoorzitter confronteerde Omroep Brabant Marijnissen in het programma Onder Ons nog met een fragment waarin Slegers zich kritisch uitliet over zijn volgens haar autoritaire manier van leidinggeven.
[youtube:https://youtu.be/-9D54q4yftE]
'Bekend geluid'
Marijnissen reageerde laconiek met de woorden: ‘Het is een bekend geluid van deze mevrouw uit Tilburg’. Ook noemde hij het allemaal ‘rancune’ van Slegers. 

Op de bank bij WNL op Zondag reageerde Lilian Marijnissen op de Facebookpost van haar vader. Ze zei in eerste instantie niet op alles wat haar vader zegt te gaan reageren. Wel gaf ze aan ‘als je volksvertegenwoordiger bent en je spreekt in het openbaar dan is het prettig als iedereen je kan volgen’. “Maar ik ga persoonlijk niet over wat iemand op Facebook zet.”
[youtube:https://youtu.be/dUyEi9QG8uA]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.