Video

Rogier was op sterven na dood, maar zijn donorhart kwam net op tijd

26 maart 2017 om 16:59
nl
De 37-jarige Rogier Veltrop uit Boxtel ging de afgelopen jaren door een hel. Hij bleek een hartafwijking te hebben en zijn conditie holde achteruit. Meerdere keren nam hij afscheid van zijn familie en vrouw. Maar toen kwam alsnog dat bericht: er was een donorhart.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Tien jaar geleden was Rogier in de bloei van zijn leven en kreeg hij het te horen, hij had een genetische hartafwijking. Vanaf die tijd ging het bergafwaarts en uiteindelijk kon hij helemaal niets meer. “Ik heb meerdere keren een hartstilstand gehad. Twee keer werkte mijn ICD, een soort pacemaker, niet." Zijn vrouw Evelien moest hem reanimeren.

Op het randje
Evelien: “En toen kreeg hij ’s avonds een hartstilstand in het ziekenhuis. En toen stopten ze in eerste instantie met reanimeren. Maar er is toen één arts doorgegaan en die heeft hem teruggehaald. En ik stond daarbij.” Uiteindelijk was de enige oplossing voor Rogier een donorhart. Maar het duurde heel lang voordat die werd gevonden. “Hij heeft maandenlang op het randje gelegen”, aldus Evelien.

Het stel heeft meerdere keren afscheid genomen van elkaar. De laatste keer was net voor de operatie. “Toen ik weggereden werd, hield ik er wel degelijk rekening mee dat ik niet wakker zou worden. Dat is mij ook helder gezegd. Mijn conditie was zo slecht dat het eigenlijk niet reëel was dat ik weer bij zou komen”, vertelt Rogier. 

Stip op de horizon
Evelien: “Toen hij wegging voor de operatie, heb ik een stip op zijn hand gezet en gezegd: hier komt die ring. Kom er maar doorheen!” En wat haast onmogelijk leek lukte toch. De transplantatie lukte en Rogier en Evelien trouwden.

Rogier geeft zijn leven weer herpakt, hij heeft zijn studie opgepakt en is bij twee teams volleybalcoach. En hij mag binnenkort als volleyballer naar de World transplant games, het wereldkampioenschap voor mensen die een transplantatie hebben gehad. “Het is eigenlijk idioot, maar schitterend dat het nu kan”, zegt hij.

Registreren
Het kan allemaal door een donor. Daarom roept Rogier iedereen op om zich te registreren. “Met de nieuwe donorwetten is het van belang dat je je registreert. Of je het nu wel of niet doet, maakt niet uit. Maar het verandert echt iemands leven. Mijn dankbaarheid naar de donorfamilie is dan ook enorm. Daarmee spreek ik denk ik ook gelijk voor alle andere mensen die een donororgaan hebben ontvangen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.