Torenklok Woudrichem op tilt bij invoering zomertijd

26 maart 2017 om 20:35
nl
De torenklok op de Martinustoren in Woudrichem doet voorlopig nog niet mee aan de zomertijd. In de nacht van zaterdag op zondag ging in heel Nederland de klok één uur vooruit met de invoering van de zomertijd, behalve dan in het vestingstadje. De wijzers staan stijf vast op twaalf uur, terwijl ze vorig jaar augustus nog beneden zijn geweest voor een grote onderhoudsbeurt.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Niet voor het eerst staat de klok op de Mosterpot, zoals de toren in de vestingstad heet,  stil. De afgelopen jaren heeft de torenklok het heel wat keren, voor een kortere of langere tijd, laten afweten. Sinds een grote onderhoudsbeurt, vorig jaar augustus, leek het goed te gaan. De wijzers draaiden rond en de eeuwenoude klok sloeg trouw op de hele uren.

Muurvast op twaalf uur
De overgang van de winter- naar de zomertijd lijkt het uurwerk een infarct te hebben bezorgd. Er zit geen beweging meer in, het is en blijft twaalf uur, de hele dag. Als de wijzers niet draaien zwijgt overigens ook de grote luidklok.

Rommelen met de klok
Door steeds grotere groepen mensen wordt geprotesteerd tegen het verzetten van de klok. Het gerommel met winter- en zomertijden, zou bij velen de biologische klok in de war schoppen. Kleine kinderen zouden daar nog het meest last van hebben. Een oude torenklok in onze provincie lijkt er nu ook genoeg van te hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.