'Het lag niet aan Danny Blind', Huub Stevens over zoektocht naar geschikte bondscoach

27 maart 2017 om 16:02 • Aangepast 21 november 2020 om 02:30
nl
Zou Louis van Gaal Oranje nog één keer bij de hand willen nemen? Is Frank de Boer toe aan het bondscoachschap? Is oudgediende Dick Advocaat weer een optie? Of kiest de KNVB voor een buitenlandse trainer? Het ontslag van Danny Blind roept de vraag op wie dit Oranje wél aan de praat krijgt. Eindhovenaar Huub Stevens in ieder geval niet, maar hij laat wel zijn licht schijnen op de problemen van dit Nederlands elftal. "Het zit veel dieper."
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Volgens Stevens was het ontslag van Blind - na de smadelijke nederlaag van zaterdag in en tegen Bulgarije - niet te voorkomen. "Als je zo'n prestatie levert als team, weet je dat je hiermee als trainer te maken krijgt." Grote vraag is waarom Blind Oranje in anderhalf jaar tijd nooit aan de praat kreeg. "Dat lag niet aan hem", benadrukt Stevens. "Het zit veel dieper, denk ik. Dit is iets van tientallen jaren, het zit in de jeugdopleiding. We hebben veel te weinig spelers ontwikkeld die over een winnaarsmentaliteit beschikken."

Wachten op privacy instellingen...

Niet over je heen laten lopen
Stevens wijst op het karakter van Nederlandse voetballers in vergelijking met dat van spelers uit het buitenland. "Die hebben veel meer de mentaliteit dat ze niet over zich heen laten lopen. Wij in Nederland laten dat wel vaak gebeuren. Ook al hebben wij heel veel kwaliteit, hoor. Ook nu."

Toch houdt de voormalig PSV-coach moed. "Er komt een hele goede lichting aan. Maar deze lichting is niet sterk genoeg. Dat blijkt wel."

'De Ligt komt er wel'
Blind nam tegen Bulgarije een risico door het piepjonge Ajax-talent Matthijs de Ligt als debutant een basisplaats te geven. En dat met pas zeven eredivisiewedstrijden achter zijn naam. De Ligt ging de fout in bij de 1-0 en ook bij de 2-0 ging hij niet vrijuit.

Wachten op privacy instellingen...

"Maar om daar alles aan op te hangen, vind ik veel te gemakkelijk", vertelt Stevens. Hij wijst erop dat de centrumverdediger de laatste weken heel erg goed speelde en dat Blind - vanwege blessures bij Bredanaar Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma - ook weinig andere mogelijkheden had.

"Natuurlijk is dit een risico. Als je een 17-jarige speler kiest, weet je dat het kan slagen en mislukken. Nu mislukte het. Maar deze speler komt er wel, hoor. Hij heeft uitzonderlijk veel kwaliteiten en is een van de wienige spelers die een bepaalde winnaarsmentalteit in zich heeft. Maar als 17-jarige maak je nu eenmaal fouten. Dat is heel normaal."

Golfbeweging
Wie de nieuwe bondscoach moet worden, weet Stevens niet. "Dat is heel moeilijk. Er moet veel meer gebeuren. Je moet bij de jeugd beginnen en dan moet je hopen dat er over vier of vijf jaar een lichting komt met veel kwaliteit.  Ik zie die golfbeweging van kwaliteit ook komen hoor, de categorie 16- en 17-jarigen is heel sterk."

De oud-succescoach van Schalke '04 en Roda JC gelooft er niet in dat een nieuwe bondscoach er nog in slaagt Oranje naar het WK in Rusland te leiden. "Dat WK gaan we niet halen. dat zei ik al na de uitschakeling voor het EK voetbal in Frankrijk. Dat we het in deze groep heel moeilijk zouden krijgen met deze spelers. "

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.