Twee Brabantse musea vechten om de museumprijs 2017

27 maart 2017 om 13:10 • Aangepast 21 november 2020 om 02:30
nl
Twee Brabantse musea zijn in de race voor de Museumprijs 2017. Vanaf vandaag kan het publiek via internet een stem uitbrengen op het Textielmuseum óf het Stedeljk Museum 's-Hertogenbosch. Welk museum gaat winnen, wordt duidelijk op 11 mei. De winnaar gaat naar huis met een bedrag van 100.000 euro.
Profielfoto van Buro Redactie
Geschreven door
Buro Redactie

Het is voor de tiende keer dat de BankGiroloterij de museumprijs uitreikt. Een vakjury heeft drie musea genomineerd. Naast de twee Brabantse musea maakt ook het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen een kans. De keus is nu aan het publiek dat via internet kan stemmen. De winnaar van de museumprijs mag zich ook een jaar 'Museum van het jaar' noemen. Vorig jaar ging de prijs naar Nationaal Monument Kamp Vught.

Zelf een theedoek weven
Het winnende museum gaat het prijzengeld besteden aan 'een museumdroom'. Voor het textielmuseum is dat een nieuwe weefmachine waarmee bezoekers straks een eigen theedoek kunnen ontwerpen en weven. Het SMS in Den Bosch wil het geld besteden aan een expositie met werk van de Franse kunstenaar Jean Cocteau.

De weefmachine waarmee bezoekers zelf aan de slag kunnen, past precies in het Textielmuseum. Met het Textiellab is het museum niet alleen een plek waar het verleden wordt getoond, maar ook een plaats waar nieuwe dingen worden bedacht. Kunstenaars en designers werken in het Textiellab al jaren aan nieuwe producten; met het nieuwe weefgetouw zou het publiek straks dus ook mee kunnen doen.

Wachten op privacy instellingen...


TEFAF
Het SMS in Den Bosch kocht vorige week op de TEFAF in Maastricht een porseleinen bord, beschilderd door kunstenaar Jean Cocteau (1889-1963). Cocteau was filmmaker, dichter en ontwerper. Hij maakte onder andere keramieken sieraden. Daarom past hij precies in de collectie van het SMS dat sieraden én keramiek verzamelt.

Voor het SMS wordt het organiseren van een expositie met werk van Cocteau een flinke en dus dure onderneming. Het Bossche museum hoopt de ton van de Museumprijs binnen te kunnen slepen om dat in die expositie te kunnen steken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.