Het geld is op, dus stopt motorrijder Bryan Schouten ermee

27 maart 2017 om 14:02
nl
Hij had de droom ooit wereldkampioen motorsport te worden. Maar de 22-jarige Bryan Schouten moet dat laten varen. Vooral het feit dat hij niet genoeg geld kan ophalen, zorgde ervoor dat hij afgelopen weekend zijn afscheid bekend maakte.
Profielfoto van Tom van der Meer
Geschreven door
Tom van der Meer

"Deze sport gaat gepaard met een hele hoop geld", legt Schouten uit. "Voor een Nederlander is het niet te doen om dat bij elkaar te halen. Daarvoor moet je Spanjaard zijn. Daar leeft het veel meer."

De motorcoureur uit Zevenbergen had vorig jaar al het gevoel dat het heel moeilijk zou worden om nog verder te gaan in de sport. Hij werd aan alle kanten voorbijgesneld door Spanjaarden en Italianen. In 2014 raakte hij zijn plek in de Moto3-klasse kwijt.  "Ik deed nog mee aan het Duitse kampioenschap en ik wilde daar alles uit halen." Dat lukte. Schouten werd kampioen in het Duitse IDM.

Paar honderd euro
Maar nog een seizoen op nationaal niveau zag Schouten niet zitten. "En om nou weer langs bedrijven te gaan op het industrieterrein van Moerdijk voor een paar honderd euro... Je zou zo'n zestig sponsoren van duizend euro moeten hebben, maar dat is in Nederland onmogelijk."

Hoewel een 22-jarige motorcoureur nog jong genoeg lijkt om een nieuwe boost aan zijn carrière te geven, is hij al relatief oud. Mocht hij geld genoeg hebben en terug kunnen keren op wereldniveau, dan is hij zeker twee jaar verder, zo legt de man uit Zevenbergen uit. "En dat is al aan de oude kant, want voordat je dan op de top van dat niveau zit, ben je wéér zeker drie jaar bezig."

Taxichauffeur
Schouten blijft trouwens wel zijn geld verdienen op de weg. Hij is sinds twee jaar taxichauffeur in Zevenbergen en blijft dat voorlopig doen. "Ook dat geeft voldoenining", zegt hij. "Maar het is een totaal ander iets." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.