Stiltefestival in Breda krijgt tonnen om grootse plannen waar te maken - Omroep Brabant

Stiltefestival in Breda krijgt tonnen om grootse plannen waar te maken

27 maart 2017 om 20:09
nl
Het Internationaal Stiltefestival kan de komende tijd aan de slag met grootse plannen. Het dansfestival krijgt een flinke bak met geld van Brabant-C, het cultuurfonds van de provincie Brabant. Het fonds investeert in totaal 650.000 euro in twee edities van het Bredase festival, bijna eenderde van de begroting.
Profielfoto van Bureauredactie
Geschreven door
Bureauredactie

Het Stiltefestival beleeft dit jaar de vierde aflevering en haalt in juni 73 dansvoorstellingen naar Breda. Met het geld van Brabant-C wil het Stiltefestival de afleveringen in 2017 en 2019 sterker maken. Vanaf 2021 wil het festival dat nu om het jaar plaatsvindt, elk jaar aan de slag. In 2015 trok het Internationale Stiltefestival 21.000 bezoekers, dat aantal moet de komende jaren stijgen tot 24.000.

[youtube:https://youtu.be/Rzqr0DWlc00]

Bereisde dansers
Het Stiltefestival is een initiatief van het Bredase dansgezelschap De Stilte onder leiding van choreograaf Jack Timmermans. Zijn gezelschap oogst de laatste jaren veel waardering voor de kindervoorstellingen. De dansers van De Stilte reizen over de hele wereld met hun voorstellingen. Ondanks de bezuinigingen op cultuur krijgt De Stilte positieve beoordelingen (en subsidie) van landelijke fondsen.

Met het geld van Brabant-C heeft Het Stiltefestival Mohamed El Ghawy aangesteld als artistiek leider. El Ghawy woont in Caïro en is daar zijn hele leven al bezig met dans en theater voor kinderen. De Egyptenaar reist veel. Het is de bedoeling dat hij onderweg voorstellingen uitkiest die geschikt zijn voor het Bredase dansfestival.

China en Australië
Volgens Jojanneke van de Weetering, de zakelijk leider van het Stiltefestival ligt in die internationalisering de grootste ambitie. Het Bredase festival wil in China, Australië, Zuid-Afrika en Canada - om maar een paar voorbeelden te noemen - op zoek naar nieuwe dansvoorstellingen die geschikt zijn voor kinderen. Met de financiële injectie van Brabant-C kan de organisatie makkelijker gezelschappen van ver naar Breda halen.

Het Stiltefestival is ook in Breda nog op zoek naar nieuwe plekken om dansvoorstellingen te spelen. Maar het plan is ook in in de komende jaren delen van het festival naar andere grote Brabantse steden te brengen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.