Grap in stadsbus loopt uit de hand: passagier aangehouden en namaakwapen gevonden

27 maart 2017 om 23:57 • Aangepast 21 november 2020 om 02:29
nl
De politie heeft in de Reitse Hoevenstraat in Tilburg een stadsbus aan de kant gezet en een man gearresteerd. Dat is gebeurd nadat een man wat door de bus riep. Volgens sommigen riep hij 'Allahu Akhbar' (Allah is groot), anderen houden het op 'Hartaanval'. De buschauffeur verstond 'Handgranaat' en waarschuwde daarom de politie.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De politie ontkent dat er 'Allahu Akhbar' is geroepen. Ze heeft geluidsopnamen uit de bus afgeluisterd en daarop is volgens haar zelfs niets te horen wat daarop lijkt. Volgens de politie heeft ook niemand uit de bus dit bevestigd. Ze bevestigt wel dat in de bus een voorwerp is gevonden dat op een vuurwapen leek.

Gefouilleerd
Na de alarmerende oproep van de buschauffeur rukte de politie met meerdere wagens uit. Om passagiers en omstanders niet in gevaar te brengen, gingen de agenten voorzichtig te werk. Getuigen wezen de 'schreeuwer' aan, die vervolgens door de politie werd aangehouden.

De mannelijke passagiers werden een voor een uit de bus gehaald en gefouilleerd. Toen agenten de bus doorzochten vonden ze het namaakvuurwapen. De bus werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Consternatie
De gebeurtenissen zorgden voor veel consternatie. Eén meisje zag het gebeuren vanuit een andere bus en had via social media contact met een vriendin in de bus die stil werd gezet. In die bus zou iemand 'IS' hebben geroepen en de chauffeur hebben bedreigd. Een fotograaf ter plaatse die een passagier heeft gesproken, vertelde hetzelfde.

Een andere getuige meldde dat iemand als grap riep dat de bus moest stoppen omdat iemand een hartaanval had gekregen. Dat zegt ook Eline Ruijgrok die in de bus zat waar de commotie plaatsvond. "Drie jongens op de achterbank waren rare dingen aan het roepen", vertelt Eline. "Een van hen riep 'Stop! Er heeft iemand een hartaanval', maar de chauffeur verstond 'handgranaat'."

De bus werd daarop aan de kant gezet en de chauffeur belde de politie. De jongen werd gefouilleerd en uiteindelijk aangehouden. Bij hem werd volgens de passagiers toen geen vuurwapen gevonden. Eline: "Nadat de jongen was aangehouden, moesten wij allemaal de bus uit. Wij zijn niet gefouilleerd." Er was geen paniek bij de passagiers, wél veel irritatie. "We wilden vooral graag doorrijden."

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.