Video

Vanaf zaterdag niet meer roken in de wachtrijen van de Efteling

28 maart 2017 om 19:50 • Aangepast 21 november 2020 om 02:29
nl
Een sigaret opsteken in de wachtrij bij attracties van de Efteling mag vanaf zaterdag niet meer. De Club van Elf, een samenwerking tussen de 21 grootste pretparken en dierentuinen van Nederland, heeft dit besloten. Van een 'rookpolitie' in het park is volgens een woordvoerder vanaf zaterdag geen sprake. 'Mensen aanspreken en vriendelijk verzoeken' moet volgens haar afdoende zijn.
Profielfoto van Maaike Cnossen / Sandra kagie
Geschreven door
Maaike Cnossen / Sandra kagie

De reden voor het rookverbod in de wachtrijen heeft volgens de woordvoerder te maken met het 'unieke karakter' van de rijen. "Je kunt niet even uit de rij stappen als je ergens last van hebt", legt ze uit. "Daarom hebben we nu het besluit genomen."

Op andere plaatsen in het pretpark in Kaatsheuvel mag nog wel worden gerookt. Behalve binnen natuurlijk. En in het Sprookjesbos wil het park volgens de woordvoerder gaan werken met rookzones waar mensen mogen roken. 

Discussie
De Efteling liet vorig jaar al weten dat het rookbeleid aangescherpt zou worden naar aanleiding van een uitgebreide discussie op de Facebookpagina van het park. Een bezoeker stuurde via Facebook een vraag naar de Efteling over waarom er gerookt mag worden in het park. Daar verschenen meer dan vierduizend reacties onder.

ZIE OOK: Efteling krijgt strenger rookbeleidDe andere parken en dierentuinen van de Club van Elf doen mee aan het rookverbod. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Apenheul, Walibi, Burgers'Zoo en Madurodam.

Billy Bird
Ook bij BillyBird Park Hemelrijk in Volkel wordt momenteel nagedacht over wat te doen met roken in het park. Wat betreft roken in de wachtrijen is er in het park volgens een woordvoerder echter geen probleem. "Wanneer je bij onze grotere attracties in de rij staat, sta je binnen. En daar mag dus niet worden gerookt." 

Behalve binnen mag er in de rest van het park in Volkel wel worden gerookt. Bijvoorbeeld voor de speeltuin wordt wel bekeken of dit moet worden aangepast. Hiervoor zijn er volgens de woordvoerder echter nog geen concrete plannen.

Beekse Bergen
De Beekse Bergen laat in een reactie weten dat momenteel intern wordt bekeken of er een aanpassing in het rookbeleid moet komen. Nu mag er in het park in Hilvarenbeek, behalve
binnen, nog overal worden gerookt.

De aanpassing van het rookbeleid bij onder meer de Efteling is voor de Beekse Bergen in Hilvarenbeek echter geen reden om meteen iets te veranderen, laat een woordvoerder weten. In het park heb je ook niet te maken met wachtrijen. Dus het probleem van roken in de wachtrij is er niet.

Pukkemuk/Dippie Doe
Recreatiepark Pukkemuk in Dongen laat weten het zwaar overtrokken te vinden om een rookverbod in te stellen op de wandelpaden en terrassen. En in de wachtrijen staan geen ouders, dus deze zijn al rookvrij.

Bij Dippie Doe in Best is roken in de wachtrijen en in attracties en speeltoestellen al jaren  verboden. En dat zal ook zo blijven.

Buitenspeeltuinen
Ook steeds meer buitenspeeltuinen willen geen rokers meer zien tussen de kinderen. Tientallen speeltuinen werken aan een geheel of gedeeltelijk rookverbod of zijn al rookvrij. Het Longfonds is daar blij mee.

Wachten op privacy instellingen...

Dinsdag opent het fonds het buitenspeelseizoen in de rookvrije speeltuin 't Kwekkeltje aan de Sportlaan in Rosmalen.

LEES OOK: Peuken in de zandbak: 'Mensen steken nog best vaak sigaret op in de speeltuin’

Het rookvrij maken van de buitenspeelplekken is een initiatief van van het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Met als uiteindelijk doel 'een rookvrije generatie'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.