Orkaan Debbie komt eraan en Aniek zet zich schrap: 'Benzinestations en supermarkten zijn leeg'

28 maart 2017 om 14:18
nl
“Er liggen zandzakken rond het hele huis. En we hebben genoeg eten en drinken voor een week.” De van oorsprong Valkenswaardse Aniek Fletcher woont in Australië en maakt zich op voor orkaan Debbie. De kustgebieden in het noorden en oosten van het land worden geteisterd door harde windvlagen en regen.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Het valt hier gelukkig nog mee. De cycloon is nog niet echt aan land gekomen”, vertelt Aniek. Ze woont in Gracemere in Queensland, zo’n vijfhonderd kilometer boven Brisbane. “Ze hadden ‘m vannacht verwacht, maar het gaat zo langzaam en dat maakt het eigenlijk nog erger.”

Mensen geëvacueerd 
De Australische autoriteiten hebben 30.000 inwoners opgeroepen hun huis te verlaten. Het zou om de grootste evacuatie sinds 1974 gaan. Toen verwoestte orkaan Tracy grote delen van de stad Darwin.

Fletcher hoeft haar huis voorlopig niet uit, maar merkt al wel wat van de orkaan. “Er is hier veel regen. De schuur staat onder water en de straat is al afgesloten. Maar ik denk dat we nog niet eens tien procent van alle regen gehad hebben.”

Vechtpartijen om benzine
“Bij de vorige cycloon, twee jaar geleden, zaten we er wel middenin. Je ziet het ergste en beste in mensen naar boven komen. Mensen die vechten om benzine en mensen die elkaar helpen.” Ze denkt dan ook veel aan de inwoners die moesten evacueren. “Die mensen weten helemaal niet of ze nog een huis hebben om naar terug te gaan.”

De van oorsprong Valkenswaardse heeft zelf voorbereidingen getroffen. “Iedereen koopt de benzinestations leeg. Je kunt geen brood of melk meer kopen, want iedereen weet dat we voor een week of langer afgesloten kunnen worden van andere dorpen en steden”, vertelt ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.