Video

Kikkers, padden en een verdronken vosje: Zwembad Wolfslaar schoongepoetst voor de zomer

28 maart 2017 om 20:17
nl
De medewerkers van het openluchtzwembad de Wolfslaar in Breda komen tijdens de grote voorjaarschoonmaak van alles tegen op de bodem van het zwembad. Salamanders, kikkers, padden en zelfs een verdronken vosje. In Breda zijn ze dinsdag begonnen met de gigantische voorjaarsschoonmaak van het oudste openluchtzwembad van Brabant. Tegeltje voor tegeltje moet met hogedruk worden gereinigd om de groen bruine smurrie van de zwembadbodem te verwijderen. Een klus die per bad dagen in beslag neemt.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Als begin mei de zwemmers weer in het bad springen hebben ze geen idee wat er aan vooraf is gegaan om het zwembad, na een lange donkere natte winter, weer spic en span te krijgen. Badmeester John van de Heuvel vertelt dat het hele complex schoonmaken nog langer in beslag neemt: “Wij zijn twee tot drie weken bezig om het hele zwembad weer klaar te krijgen voor de zomerperiode. Het is niet alleen het diepe bad, maar ook het ondiepe en het peuterbad dat gereinigd moet worden."

Wat beweegt daar in de smurrie
Als ze de baden schoonmaken komen ze in de groen achtergebleven bruine natte smurrie op de bodem veel leven tegen. "Kleine kikkers, grote kikkers, padden en vorig jaar lag er zelfs een verdonken vosje in het bad", vertelt Daniel. "Dat vond ik wel sneu, maar het is niet anders."

Schoon water
Tijdens de winter blijft het water in de baden staan om in het voorjaar weg te worden gepompt. Na de grootscheepse schoonmaak komt er chloor op de wanden en tegels om groei van algen tegen te gaan. Pas daarna worden de baden weer gevuld. "Het vullen van de baden duurt wel een paar dagen", zegt badmeester John. "We kunnen de kraan wel heel wijd openzetten, maar dan heeft de wijk geen water meer."

Behalve het schoonmaken van de baden wordt er op het complex geschilderd, spelmateriaal gecontroleerd en bordjes opgehangen. Wat ook nog moet, vertelt Daniel, is al die molshopen weghalen. Kijkend over het complex is te zien dat de mooie grasmat van vorige zomer is getransformeerd in een grasmat vol bulten en kleine heuveltjes.

Zomerklaar
De medewerkers van Wolfslaar hebben de handen nog vol om het zwembad zomerklaar te krijgen, maar zoals altijd gaat dat lukken. Zelf vinden ze de schoonmaakperiode ook wel een mooie start van het nieuwe seizoen. "Je hebt wel eer van je werk", zegt badmeester Marco die aan zijn volgende tegeltje begint.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.