De Google caravan checkt de privacy van studenten: 'Geen dronken foto's'

28 maart 2017 om 20:31
nl
Hoe zit het eigenlijk met jouw privacy op internet? Een vraag die iedereen zich vast wel eens heeft gesteld. Studenten van Tilburg University konden daar achterkomen door een privacycheck doen bij de Google privacy-caravan die dinsdag stopte bij de universiteit in Tilburg.
Profielfoto van Deborah Parren
Geschreven door
Deborah Parren

Een van de vele studenten die langswamen bij de privacy-caravan is Henri-Paul van der Weijde. Zijn privacy op internet zit wel goed, denkt hij. "De meeste dingen stonden uit." Ook zijn zoekgeschiedenis was volgens de Google-medewerkers goed beveiligd.

Zichtbaarheid
Voor student Joshua van den Hemel is het juist belangrijk dat sommige instellingen wel aan staan. "Ik vind het handig als mijn locatiegeschiedenis aan staat. Dan weet ik waar ik ben geweest." Ook het optimaliseren van advertenties naar je eigen interesses vindt hij een toegevoegde waarde. "Dan krijg je ook geen onzin advertenties meer die irritaties oproepen."   

Zelf bepalen
"Privacy kun je voor jezelf bepalen", vertelt Rita Masoud van Google. "Als persoon heb je veel controle over je privacy en over wat je online deelt." Maar ze geeft wel toe dat het voor mensen vaak niet duidelijk of lastig is om privacyinstellingen te veranderen. Vaak ontkom je ook niet aan bepaalde koppelingen, bijvoorbeeld als je ergens inlogt via je Google account. Dat merkt Joshua van den Hemel ook op. "Koppelen betekent vaak ook meer gegevens laten zien."

Solliciteren
De privacycaravan in Tilburg schept in ieder geval voor de studenten meer duidelijkheid over hoe ze bepaalde gegevens kunnen afschermen. "Ik ga binnenkort solliciteren, en ben er zelf niet zo mee bezig", begint Henri-Paul van der Weijde. "Dus ik vond het wel belangrijk om even te kijken als iemand me googlet wat ze dan kunnen vinden." En hij googlede natuurlijk ook even zichzelf. "Er staan geen gekke dingen of dronken foto's. Ik kan dus met een goed gevoel gaan solliciteren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.