Actie voor Giro555 brengt 30 miljoen euro in het laatje

30 maart 2017 om 02:35 • Aangepast 21 november 2020 om 02:27
nl
De inzamelingsactie voor Giro555 tegen de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië heeft tot woensdagavond ruim 30 miljoen euro in het laatje gebracht. In de landen dreigt voor 20 miljoen mensen een tekort aan eten.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Tijdens de Nationale Actiedag van Giro555 besteedden woensdag diverse radio- en tv-zenders aandacht aan de actie waarmee geld werd ingezameld. Tal van bekende Nederlanders verleenden hun medewerking door de telefoons te bemannen waar mensen hun giften konden doorgeven. Ook zangeres Do en DJ Domien Verschuuren werkte mee aan de actie.

Wachten op privacy instellingen...Steentje bijdragen
Aan het begin van de dag hoopte presentator Art Rooijakkers uit Geldrop, het gezicht van de actie, dat iedereen zijn steentje zou gaan bijdragen. "We kunnen vandaag mensenlevens redden", zei hij woensdagochtend in het programma Wakker! van Omroep Brabant. Woensdagochtend stond er een bedrag van 17.564.993 euro op de teller.

Voedselreep
Om aan te geven wat een kleine bijdrage van nog geen euro al betekent, noemde Rooijakkers het voorbeeld van de voedselreep. "Voor zeventig cent kunnen we al een reep kopen waarmee een ondervoed kind vijfhonderd calorieën binnenkrijgt."

Wachten op privacy instellingen...


De presentator was woensdag heel de dag in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum om updates te geven over de actie. Dit instituut vormde het epicentrum van de actie. Zo zat hier bijvoorbeeld het belpanel klaar om donaties van bellers die binnenkomen op het nummer 0800 1112 te noteren.     

'Mensenlevens redden'
Rooijakkers realiseerde zich dat de actie van woensdag de problemen in Afrika niet gaat oplossen. "Maar, we kunnen vandaag wel mensenlevens redden", zei hij strijdbaar.

Dit zei ook Frido Herinckx van het Rode Kruis. Hij was onlangs in het door hongersnood getroffen gebied in Afrika. Daar waar hij veel zieke en magere kinderen zag. Met het geld dat wordt opgehaald met de actie kan het Rode Kruis volgens hem zorgen voor eten en medische hulp in de door hongersnood bedreigde gebieden.

'Crisis wordt erger'
"Aan de politieke situatie daar kunnen we niks doen. Maar we helpen mensen te overleven", zei Herincks. Hij vertelde dat het Rode Kruis een jaar geleden al was met de eerste voedseldistributies. 

"Maar de droogte houdt aan en de crisis wordt erger", zei hij. "Het is vijf voor twaalf. We moeten daarom nu in actie komen."

Bel 0800 1112
Net als Art Rooijakkers hoopte Herincks dat iedereen zijn steentje zou bijdragen. Dit kon door direct te doneren op Giro555 of door te bellen met 0800-1112 en zo je donatie door te geven.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.