Video

Burgemeester Tilburg wil af van motorclub Satudarah: 'Kleinmaken en wegjagen'

29 maart 2017 om 18:18
nl
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft motorclub Satudarah de wacht aangezegd. "Deze motorclub gaat de stad uit. De vraag is alleen nog wanneer", zei Noordanus woensdag op een conferentie met Brabantse burgemeesters over de bestrijding van criminaliteit.
Profielfoto van Bureauredactie
Geschreven door
Bureauredactie

De eerstvolgende stap van de burgemeester is sluiting van het honk van Satudarah aan de Zevenheuvelenweg in Tilburg, zo dreigde hij. De politie deed daar vrijdagavond nog een grote inval.

ZIE OOK: Zes arrestaties bij politie-inval bij clubhuis motorclub Satudarah Tilburg

'Niet trots'
Satudarah is volgens de burgemeester de enige multinational in Tilburg. "Maar niet eentje waar de stad trots op is."

De motorclub is sinds kort officieel verdachte in een groot strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Een flink aantal Tilburgse kopstukken zit achter de tralies.

Wegjagen
"Kleinmaken en wegjagen is de strategie", zei Noordanus. Als voorbeeld noemde hij het Tilburgse chapter van motorclub No Surrender, die al is vertrokken uit de stad en zich heeft gevestigd in Poppel (België). Het aantal leden van het chapter is volgens hem sindsdien enorm afgenomen.

Het zal niet meevallen voor Noordanus om handen en voeten aan zijn uitspraak te geven. De aanpak van motorclubs is moeilijker dan het lijkt. Bestuurders, de politie en het Openbaar Ministerie wensen al jaren een verbod op de clubs, maar dat is er tot op heden niet gekomen.

Verbod op verenigingen
Het probleem zit hem in het verenigingsverband. Een vereniging verbieden kan wel, maar is lastig. Er moet bewezen zijn dat het de vereniging is (en niet de individuele leden) die overlast veroorzaakt. In het geval van pedofielenvereniging Martijn was dit wel het geval.

Op dit moment loopt er een verzoek van het Openbaar Ministerie om een andere motorclub te verbieden, de Bandidos. De motorclub is in strijd met de openbare orde volgens het OM. Als het verbod er komt, kunnen er zomaar meerdere verboden komen. Bijvoorbeeld voor Satudarah. "Het OM is bezig met meerdere onderzoeken. Het ligt voor de hand dat meer verboden zullen volgen", zei het Landelijk Parket eerder tegen NRC.

Wat zijn de opties?
Een verbod op Satudarah, zoals in Duitsland, zou voor Noordanus het gunstigste zijn. Veel andere opties om de club in het geheel van de Tilburgse kaart te vegen heeft hij niet. Onderzoek naar individuele leden is een mogelijkheid, maar pakt hij daarmee de vereniging aan?

Verder kan de burgemeester regels bedenken om de club 'op te jagen'. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het verbod op motorclubkleding in de binnenstad en samenscholingsverboden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.