Video

Uniek kijkje in eeuwenoud orgel: 'Hier komt normaal niemand'

29 maart 2017 om 13:44 • Aangepast 21 november 2020 om 02:26
nl
Normaal gesproken komt er niemand behalve de organist. Maar woensdagochtend ging heel even het deurtje van het orgel van de Grote Kerk in Breda open. Net voor Pasen wordt het stuk de Matthäus Passion voorgedragen, en het 500 jaar oude orgel speelt daar een belangrijke rol in. "Bach was zelf ook een organist van origine", zegt organist en dirigent Aart Bergwerff.
Profielfoto van Buro Redactie
Geschreven door
Buro Redactie

Op het wenteltrappetje naar boven hangt het bordje 'verboden toegang'. Toch hoeven we daar vandaag voor één keer niet naar te kijken. "Een orgelconcert is iets raars. Je hoort wel iemand spelen, maar je ziet hem niet. Dat is in deze dagen van visualisering toch iets bijzonders", zegt Aart Bergwerff.

Nassau Blauw
Het is bijzonder dat we even binnen mogen kijken bij dit orgel. Het instrument is monsterachtig groot en hangt achterin de kerk. Het is Nassau blauw en is afgewerkt met gouden details. "Er zijn veel mooie orgels in Breda, maar deze is heel bijzonder door de verschillende pijpen. Ook het Nassau blauw in een Nassau kerk is heel erg bijzonder", legt de organist uit.

Bergwerff heeft een speciale band met het orgel. "Toen ik zes werd leerde ik orgel spelen. Toen ik 13 werd ben ik hier een keer bij een concours geweest. Het is dan wel mooi dat je er dan later op mag spelen als vaste organist", zegt hij.
[tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/847005613435604992]

Vals
Het orgel speelt een grote rol bij De Matthäus Passion op 11 april, maar welke rol dan? Want het orgel is vals in verhouding tot andere instrumenten."Het orgel is een prachtig decor. Het is een mooie gezicht als het orkest en het koor er voor staat, en je ziet het orgel daar boven uitrijzen. Maar het orgel doet zelf niet echt mee met het concert. Er staat een compacter orgel op het podium", zegt Bergwerff.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.