Kluun heeft zijn eigen tram: 'Ik hoop dat vroegere recensent oversteekt'

29 maart 2017 om 22:53 • Aangepast 21 november 2020 om 02:26
nl
Door het centrum van Amsterdam rijdt sinds kort een knalrode tram. Een promostunt van de in Tilburg geboren schrijver Kluun, die daarmee de aandacht wil vestigen op zijn boek DJ. “Volgens mij is het de eerste roman waarvoor een hele tram bekleed is”, zegt hij. “Het leek ons wel eens leuk. Je kan wel saaie krantenadvertenties doen, maar dit vonden we ook wel lekker.”
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

“Er heeft nog niemand onder gelegen, maar dat is een kwestie van tijd”, grapt Kluun.  “Ik heb wel nog een recensent uit het verleden, die ik hoop dat ie een keer oversteekt”, gaat hij verder. “Weet niet of de bestuurders daar in meegaan, maar ze zijn wel zo gebrieft.”

Wachten op privacy instellingen...

De kaft van het boek DJ is ook rood, vandaar de kleurkeuze voor de tram. Het boek gaat over een mislukte schrijver, genaamd Kluun. “Da’s een absolute sukkel. Maar hij komt een oude studievriend tegen die leeft als grootse DJ. Die voldoet ook wel aan alle stereotypen. Veel drank, veel drugs, veel jonge vrouwen en losgaan in Las Vegas.”

'Slechtste versie van jezelf'
Ondanks het feit dat de hoofdpersoon ook Kluun heet is het niet helemaal autobiografisch: “Nee, da’s het leuke van schrijven. Vanachter je bureau kan je de meest slechte versies van jezelf bedenken en daar helemaal op losgaan. Niets is leuker voor een schrijver als hij de lezer totaal in verwarring kan achterlaten, gissend naar wat nu wel en niet echt is."

Die schrijver uit het boek moet bij die DJ een videoreportage maken. “Al snel ontdekt hij dat hij niet thuishoort in dat wereldje. Hij wordt jaloers op het grote succes, en dan wordt Kluun nog slechter dan de slechtste versie die je kan bedenken”, lacht de auteur. “De rest moet je zelf maar lezen."

Wachten op privacy instellingen...

Wie is Kluun?
Soms hebben mensen moeite om het verschil te zien tussen de echte Kluun en de Kluun die zichzelf beschrijft in boeken. In Komt een Vrouw Bij De Dokter en de Weduwnaar introduceerde hij ‘Stijn van Diepen’.

“Dat is natuurlijk een totaal uit de hand gelopen versie van mezelf. Maar zoals het gaat - dat zij Heleen van Royen ooit - als je in de ik-persoon gaat schrijven zegt iedere lezer: ‘dat is-ie wel, dat is-ie wel’. Dat bleek ook zo te zijn. Als iedereen zo goed weet dat Stijn eigenlijk Kluun is, dan verzin ik gewoon een Kluun die ik ook nog eens Kluun noem. Daar heb ik heel veel lol in.”

Handelsreiziger in woord
Het gaat sowieso goed met Kluun, die stad en land afreist om zijn boek te promoten. “In Gent heb ik in een grote boekhandel met twee Vlaamse schrijvers voorgelezen. Maandag was ik met Saskia Noort in Oosterhout, morgen ga ik naar Oisterwijk. Ik ben in Zwolle geweest, Amstelveen, Hoogeveen, als een soort handelsreiziger in het geschreven woord het land in. Da’s echt leuk.”

En het werd ook tijd, dat de schrijver weer eens buiten kwam. Althans, zo zegt hij het zelf. “Ik heb echt jaren over deze roman gedaan, het is echt heel leuk om weer eens in boekhandels en café’s te zijn. Het is zo leuk om mensen te ontmoeten die meer willen weten over het boek, da’s echt genieten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.