Minder herrie en vaker stilstaan: strengere voorwaarden voor windpark in de Rietvelden

30 maart 2017 om 00:25
nl
De vier windturbines in de Rietvelden in Den Bosch moeten geluidsarmer, mogen niet draaien in het broedseizoen van beschermde vogels en de overlast door slagschaduw wordt beperkt tot hooguit vijf uur per jaar.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Met die strengere voorwaarden komt het college van B&W van Den Bosch tegemoet aan de bezwaren die omwonenden hadden tegen de komst van het windpark op industrieterrein Rietvelden.

Den Bosch wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. De gemeente ziet de komst van het windpark in de Rietvelden en langs de A59 bij Treurenburg als een eerste stap op weg naar die doelstelling. Wethouder Eric Logister benadrukt dat voor het windpark een groot maatschappelijk draagvlak nodig is. Inspraakrondes leverden honderden reacties op, onder meer van omwonende Bosschenaren die bang zijn voor geluidsoverlast en gezondheidsrisico's. 

Winddelen voor omwonenden
Een van de vier windturbines wordt eigendom van de omwonenden. Die kunnen aandelen kopen in de vorm van 'winddelen',  waarmee ze kunnen delen in de opbrengst. De achterliggende gedachte is dat de lusten en de lasten van het windpark voor de omwonenden daarmee meer in evenwicht worden gebracht.  

Grootafnemer van de energie die het windpark oplevert is de Heineken Brouwerij. Heineken is een van de initiatiefnemers van het windpark. Eind 2018 moeten de molens de eerste stroom gaan leveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.