Video

65.000 met de hand geschilderde Van Goghs maken bijzondere animatiefilm

30 maart 2017 om 22:21
nl
Een bijzonder momentje donderdagavond in Nuenen. Twee filmmakers vertonen er voor het eerst de trailer van hun film 'Loving Vincent'. Een film waar ze jarenlang aan hebben gewerkt. 'Loving Vincent' is de eerste speelfilm die helemaal bestaat uit met de hand geschilderde filmbeelden in de stijl van Vincent van Gogh.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=yQZvzHmAXhc]

Ik kom ze tegen bij de Opwettense Watermolen in Nuenen. Toepasselijk, want Vincent heeft hier ooit ook staan schilderen. Dorota Kobiela is een goedlachse Poolse. Haar man Hugh Welchman geeft toe dat hij met zijn rossige Britse haar en baard wel íets van Vincent weg heeft. Dit echtpaar heeft de afgelopen jaren een groot deel van hun privéleven en hun geld opgeofferd aan het maken van 'Loving Vincent'.

Letterlijk
Dorota heeft een citaat bij de hand uit een van de brieven van Vincent. "We kunnen alleen maar spreken door onze schilderijen", citeert ze. "En dat hebben we letterlijk genomen."

[tweet:https://twitter.com/frankvde/status/847416978671255552]

Dorota en Hugh hebben hun verhaal eerst gewoon verfilmd. Die film was zes jaar geleden al klaar. Maar toen begon het grote werk. 125 kunstschilders hebben elk plaatje uit de film overgeschilderd in de stijl van Vincent van Gogh. Voor één seconde film heb je vijftien beelden nodig. 'Loving Vincent' duurt negentig minuten, er waren dus zo'n 65.000 schilderijen nodig. Elke afbeelding werd gefotografeerd en in de film geplakt.

5000 sollicitanten
Hugh: "Van de mensen die ervaring hebben met animatiefilms kunnen er maar weinig zo goed schilderen als wij nodig vonden. We hebben dus kunstschilders geworven. Van de 5000 sollicitanten hebben we er 126 aangenomen. Die mensen hebben we vervolgens geleerd hoe ze een animatiefilm moeten maken."

[tweet:https://twitter.com/ChetPowell/status/847469292438171650]

Dorota is zelf opgeleid als kunstschilder. Van Gogh is haar held. "Hij was geen flashy kunstenaar, zijn talent kwam hem niet aanwaaien. Het was gewoon een man die ontzettend hard werkte. Hugh heeft een achtergrond in animatie. Hij gooide eerder hoge ogen met zijn film 'Peter en de Wolf'. Ook hij ziet Van Gogh als een voorbeeld. "Het zat hem niet mee. Eigenlijk is hij een paar keer mislukt en daarna heeft hij zichzelf , door keihard te werken, opnieuw uitgevonden als kunstenaar. Dat was ronduit knap."

Het is af
'Loving Vincent' is af, een idee waar de twee makers even aan zullen moeten wennen. De film gaat in oktober in premiére, in Nederland maar ook in een groot aantal andere landen.

[youtube:https://youtu.be/eOtwJL4iV8s]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.