Video

Hakenkruizen op Mariakapel, parochie geschokt: 'Heb gewoon wat respect'

31 maart 2017 om 10:01 • Aangepast 21 november 2020 om 02:23
nl
Het Mariabeeld in de Mariakapel aan de Noord-Brabantlaan in Eindhoven is vrijdagochtend nog besmeurd met rode verf. Ook de hakenkruizen en de godslasterlijke teksten als ‘Jezus is de duivel’ zijn nog niet van de kapel verwijderd, zo constateert onze verslaggever. Bestuurslid Nico van Dongen van de Sint-Joris parochie is geschokt. "Heb gewoon wat respect", is zijn hartenkreet.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De bekladdingen werden donderdagochtend ontdekt op de kapel ter hoogte van de A2. Ook het elektriciteitshuisje naast de kapel moest het ontgelden. Hierop verscheen de tekst 'dood aan de christenen'. 

Het parochiebestuur is behoorlijk geschrokken. Ze geven aan aangifte te gaan doen. Maar wat hen vooral tegen de borst stuit, is het gebrek aan respect. Van Dongen dacht bij het zien van de bekladdingen vooral aan de mensen voor wie het kapelletje een dierbare plek is. Ouderen, maar ook gezinnen met kinderen die langs komen fietsen en bijvoorbeeld een kaarsje opsteken.

Wachten op privacy instellingen...

Degenen die verantwoordelijk zijn voor de bekladdingen hebben, zo lijkt het, ongestoord hun gang kunnen gaan. De kapel zit weggestopt tussen de carpoolplaats en de snelweg A2. Niet direct een plek die ’s avonds druk bezocht wordt.

En hoewel het Mariabeeld achter een hek staat. Is het volgens onze verslaggever niet al te ingewikkeld om met je arm en een spuitbus tussen de spijlen door aan de slag te gaan. Wie er verantwoordelijk is voor de actie, weet Van Dongen niet. Het is volgens hem wachten tot de vandalen 'ter plekke betrapt worden'.

Schoongemaakt
na het weekend worden de kapel en het beeld volgens Van Dongen schoongemaakt. Hier moet volgens het parochiebestuur meer aan te pas komen dan een emmertje met sop. De teksten van de muren halen, zal volgens Van Dongen nog wel lukken. Maar het beeld schoonmaken is volgens hem werk voor een specialist.

"Het beeld is op een speciale manier geverfd", legt hij uit. "Vraag is wat er met de verf gebeurt als de graffiti van het beeld wordt verwijderd." Dat het verwijderen van de bekladdingen behoorlijk in de papieren gaat lopen, daarvan is Van Dongen wel overtuigd.

Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst in Brabant dat vandalen het gemunt hebben op religieuze beelden. Zo moest een Jezusbeeld in Aarle-Rixtel het in september voor de derde keer ontgelden

LEES OOK: Beklad Christusbeeld Aarle in ere hersteld door vrijwilliger: 'Ik had de verf nog staan'

En in Moergestel bijvoorbeeld sloeg een man in augustus een Mariabeeld aan stukken.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.