Kunnen Limburgers wél een cultureel maandblad maken in Brabant?

3 april 2017 om 16:06
nl
Het Limburgse culturele maandblad Zuiderlucht richt zich vanaf mei ook op Brabant. Het blad heeft nu een oplage van 14.000 stuks en gaat naar de 20.000. Het is een opmerkelijke stap in deze provincie die de laatste jaren weinig positieve ervaringen heeft met culturele bladen.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Het Brabantse culturele magazine Mest is gestopt omdat de provincie de subsidie stopzette. Eenzelfde lot trof in 2013 al het maandblad Brabant Cultureel dat toch een respectabele geschiedenis had. Mest én Brabant Cultureel bestaan nog wel als website.

Een gedrukt blad
Zuiderlucht heeft een website maar verschijnt ook al tien jaar als gedrukt blad. Dat blad wordt gratis verspreid; wie het thuisbezorgd wil krijgen, betaalt bijna 60 euro per jaar.

[tweet:https://twitter.com/GerKoopmans/status/843135302461997057]

Het blad wordt gemaakt zonder subsidie. Hoofdredacteur Wido Smeets doet dat door zijn blad in tweeën te delen. Het eerste deel is journalistiek en onafhankelijk; het tweede deel is een agenda die 'branded content' bevat. 'Branded content' zijn artikelen waarvoor wordt betaald door culturele instellingen.

25.000
Smeets hoopt zijn oplage op termijn zelfs tot 25.000 te laten stijgen. "Hoe groter het blad, hoe interessanter we zijn op de markt. Andere partijen willen dan graag met ons samenwerken."

Hij denkt in Brabant dus zo'n tienduizend abonnees te werven; veel meer dan Mest ooit had en ook meer dan Brabant Cultureel in de laatste jaren. Smeets: "Ik denk dat die bladen te veel bladen voor de culturele sector waren. Wij willen dat niet. Wij zijn een blad voor iedereen die in cultuur is geinteresseerd; en dat zijn er een heleboel."

Brabantse aftrap
Eind april is in Eindhoven de Brabantse aftrap van Zuiderlucht. Het meinummer is het eerste waarin ook Brabantse verhalen staan. Bijvoorbeeld een artikel over de design-tentoonstelling 'De Laatste Avant-Garde' in het Stedelijk Museum Den Bosch.

[youtube:https://youtu.be/gzQ5bYzPipk]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.