'Familie Salam zamelt kapitalen in voor fundamentalistische salafisten'

1 april 2017 om 12:26
nl
De Tilburgse familie Salam zamelt kapitalen in voor het salafisme. Het gaat om honderdduizenden euro's, meldt het AD. Het salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de islam.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De famlie bestaat uit vader Ahmed en zijn zonen Suhayb, Bilal en Ammar en is gespecialiseerd in het organiseren van benefietacties voor moskeeën.

Volgens de krant 'dingen moskeeën wekelijks naar de gunsten van HudaTV'. Dat is de online benefietorganisatie van Bilal Salam, die geld ophaalt voor de bouw of renovatie van moskeeën. Zo werd voor een moskee in Culemborg, die door brandstichting in de as werd gelegd, meer dan een miljoen euro opgehaald.

Invloed uitoefenen
Islamoloog Halim el Madkouri spreekt in de krant over 'emotionele en sociale chantage' die de familie zou uitoefenen om geld te doneren. Volgens arabist Jan-Jaap de Ruiter probeert de familie Salam via het doneren van geld invloed uit te oefenen op moskeeën die niet het salafisme uitdragen.

Volgens El Madkouri heeft de familie 'door geld in te zamelen een voet tussen de deur bij reguliere moskeeën, waar ze anders niet binnen zouden komen'.

Inval
Vorig jaar viel de FIOD in opdracht van justitie binnen bij verschillende panden en stichtingen die banden hebben met de familie Salam, op verdenking van het witwassen van honderdduizenden euro's.

Volgens een aan een moskee in Tilburg-Noord gelieerde stichting waren de invallen 'een manier om de boodschap van de islam dwars te zitten'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.