Cursus 1 aprilgrappen voor beginners

1 april 2017 om 14:58
nl
De hele maand maart is de redactie van Omroep Brabant extra alert. Bij ieder opmerkelijke e-mail die maar enigszins afwijkt van de dagelijkse stortvloed aan persberichten, vraagt de redactie zich af of het geen 1 aprilgrap is. Wat het lastig maakt, is dat de grappenmakers zich niet meer aan de traditionele regels van de 1 aprilgrap houden. Daarom hierbij een cursus voor beginners.
Profielfoto van Peer van den Heuvel
Geschreven door

De 1 aprilgrap moet verband houden met 1 april. Het is dus bijvoorbeeld een grap die op 1 april wordt uitgevoerd. Een bekende variant is: "Je veter zit los" of "Er zit een vlek in je trui".

Als er in maart al iets in gang wordt gezet, hoort de uiteindelijke ontknoping op 1 april plaats te vinden, zodat de slachtoffers op die dag ontdekken dat ze gefopt zijn. De bekendste variant is een uitnodiging om naar een bepaalde plek te komen, bijvoorbeeld voor gratis iPhones. Wie komt opdagen, krijgt '1 april!' naar zijn hoofd geslingerd en wordt vriendelijk uitgelachen.

'Als ik het op 1 april had verteld...'
Een kunstenaar in Heeze meldde al in maart dat hij een schedel gevonden had op zolder. Op 1 april zei hij dat het een grap was. Zijn verklaring - 'Als ik het op 1 april had verteld dat het een grap was, had niemand me geloofd' - gaat niet op.

Als de initiatiefnemer gevraagd wordt of het om een 1 aprilgrap gaat, hoort die toe te geven dat dat zo is. Steeds meer grappenmakers jokken als ze gevraagd worden om het waarheidsgehalte van hun melding. Zelfs officiële instanties. Dit jaar spanden de KPJ en NUL Verkeersdoden Brabant samen om aandacht te vragen voor het gevaar van dronken fietsers in het verkeer.

Leugenaar
Het doel heiligt de middelen, was hun redenering, maar ze riskeren nu wel dat ze als nieuwsbron minder serieus worden genomen. Bovendien wie zich bij een 1 aprilgrap niet aan de regels houdt, is feitelijk gewoon een leugenaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!