Video

'Het lijkt op Pokémon vangen!' nu ook Virtual reality in Prehistorisch Dorp

1 april 2017 om 19:55 • Aangepast 21 november 2020 om 02:21
nl
Terug in de tijd, met behulp van virtual reality. Het Prehistorisch Dorp in Eindhoven doet het. Daarmee gaat het openluchtmuseum met zijn tijd mee. Zaterdag opende het museum voor eerst dit seizoen de deuren en presenteerde meteen de virtuele rondleidingen.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Het lijkt op Pokémons vangen. Je kijkt door het schermpje van je gsm en als je rondloopt, zie je ineens een virtuele verteller in beeld komen. Die legt van alles uit over de omgeving. Ook kun je je mobiel in een Virtual Reality bril plaatsen. Via de bril kun je dan de omgeving bekijken en uitleg krijgen. 

Wachten op privacy instellingen...

Het is iets nieuws in het openluchtmuseum waar je terug gaat naar de ijzertijd en de Middeleeuwen. Je ziet acteurs die verkleed zijn als ridder, smid of pottenbakker. Daartussen zie je nu dus ook bezoekers met een VR-bril. Ze kunnen voortaan een rondleiding krijgen met een virtuele gids. 

Niet achterlijk
Directeur Ward Rennen is ermee in zijn nopjes. "Wij zijn wel van gisteren in het Prehistorisch Dorp, maar wij zijn niet achterlijk. We willen graag mee met de nieuwe ontwikkelingen. Ook hier kan het een plek zijn om te experimenteren met nieuwe technologie."

"In de herberg ga je terug naar vierhonderd jaar geleden. Met de VR-bril zie je dan mensen in de herberg in klederdracht. De kaarsen zijn aan. Je gaat mee naar die tijd. Dat doen we met negen scenes in het park zodat je als bezoeker kunt zien hoe het er toen uit zag."

Duizelig
Vorig jaar is proefgedraaid met de VR-bril. Hij bleek wat problemen te geven bij sommige ouderen. "We hebben ontdekt dat dertig procent van de 50-plussers duizelig wordt. Met name als ze staan. Daarom hebben we bij plekken waar je scenes kunt bekijken, zitplaatsen gerealiseerd."

De gidsen zijn niet overbodig geworden door de nieuwe technieken. "Het allermooiste is dat mensen face-to-face contact met elkaar hebben. Dat blijven we doen. De techniek is een plus en niet een vervanging."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.