Video

'Dit is technisch hoogstandje', schoorsteen in zijn geheel 450 meter verplaatst

2 april 2017 om 15:46 • Aangepast 21 november 2020 om 02:20
nl
De snelweg A58 was deze zondag in beide richtingen dicht vanwege het verplaatsen van een oude fabrieksschoorsteen in Roosendaal. De schoorsteen - met een hoogte van 44 meter en een gewicht van 450 ton - werd in zijn geheel naar de nieuwe plek gebracht, 450 meter verderop. De verplaatswerkzaamheden begonnen om tien uur zondagochtend en waren om halftwee 's middags klaar.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De schoorsteen hoort bij de oude fabriek van Philips in Roosendaal en krijgt een nieuwe plek op het voormalige fabrieksterrein. Verder van de bewoning, maar nog steeds als een baken voor de snelweggebruikers.

Wachten op privacy instellingen...

"Er lag puingranulaat en er lagen rijplaten op de weg die de schoonsteen moest afleggen", vertelt verslaggever Rogier van Son. "Het was namelijk een hele zware schoorsteen en er mochten geen verzakkingen optreden."

Wachten op privacy instellingen...

"Dit is een technisch hoogstandje. De schoorsteen moest rechtop en in één geheel op de nieuwe plek aankomen. We zijn hier al maanden achter de schermen mee bezig geweest. Bij het zwaartepunt onderin de toren is een hele nieuwe fundering aangebracht en er is een soort draagbaar gecreëerd."

Wachten op privacy instellingen...


Belangrijk industrieel erfgoed
Philips betaalt mee aan de verplaatsing. Voor de gemeente is de schoorsteen belangrijk industrieel erfgoed uit de tijd dat het bedrijf er was gevestigd.

"Er wordt hier een mega distributiecentrum gevestigd. Deze schoorsteen zou - als hij niet verplaatst zou worden - midden tussen de loodsen komen te staan", legt verslaggever Rogier van Son uit. "Dat wilden ze niet, want deze schoorsteen is een symbool van de geschiedenis van Roosendaal. Daarom werd 'ie verplaatst. Hij staat nu bij de snelweg, zodat iedereen die van Breda naar Roosendaal rijdt hem kan zien."

Wachten op privacy instellingen...

Zo'n honderd belangstellenden volgden het schouwspel. "In het zonnetje, met een muziekje erbij... heerlijk."

Wachten op privacy instellingen...


Jan Jongmans werkt 40 jaar bij Philips in Roosendaal. Hij nam het initiatief voor de verplaatsing. "Duizenden mensen hebben er gewerkt. Dit is een ode aan al die mensen. Om dit te bewaren. Ik voel me nu wel een beetje emotioneel."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.