Bergeijk vindt dat Donald Trump geen stijl heeft en zij wel: ‘Bergeijk second’

2 april 2017 om 16:42
nl
Eerst was er Arjen Lubach, die op ludieke wijze president Donald Trump uitnodigde om America toch vooral first te laten zijn, als Nederland maar een tweede plek mocht hebben. Daarna volgden op uitnodiging van Lubach eerst Duitsland, toen allerlei andere landen. Er sprongen bedrijven op in, er werden carnavalslogo’s gemaakt met “America first, ….. Second”. En nu is daar... Bergeijk.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

Het ‘America first, ….. second’-concept is als een razende de wereld overgegaan en heeft op veel plekken geleid tot hilariteit. Zelfspot met de branie van Trump bleek een succes. ‘Dát moeten wij ook hebben’, zal men in Bergeijk gedacht hebben. Nu nog een directe aanleiding.

Die werd gevonden in het 100-jarig bestaan van kunststroom de Stijl. Toonaangevend kunstenaar Gerrit Rietveld heeft zijn sporen nagelaten in Bergeijk. Een klok, een abri, woonhuizen en Weverij de Ploeg, allen zijn ontworpen door Rietveld. Begin 2017 is De Ploeg na een grootscheepse renovatie heropend.

'Nog nooit van Bergeijk gehoord'
Daar is Bergeijk, niet geheel onterecht, zichtbaar trots op. En dus maakte men een ‘America first, Bergeijk second’-video. Met ronkende muziek en prachtige dronebeelden wordt burgemeester Arinda Callewaert geintroduceerd. “Mr. President, you’ve probably never heard of Bergeijk. Believe us, you’re not the only one."

[youtube:https://youtu.be/F29H81DVPkk]
In de video beschrijft Callewaert in steenkolenengels hoe de Stijl zichtbaar is in het dorp. “Wij hebben De Ploeg, het best bewaarde geheim van Nederland. We kénnen Gerrit Rietveld, deze wereldberoemde architect was een van de leden van de Stijl. Weet u, de Stijl was al beroemd vér voordat u uw fortuin vergaarde.”.

'Tea party, tree party'
Rietveld ‘The best architect in the world’ heeft aan tuinarchitect Mien Ruys gevraagd om de omgeving van de Ploeg te ontwerpen. “It’s amazing, it’s enormous.” En zo gaat het filmpje verder. “You have a tea party, we have a tree party. In Nederland vieren we de bomen ieder jaar tijdens boomfeestdag."

Ze hebben de grootste Rietveld-collectie ter wereld op een vierkante kilometer. Niemand bouwt zoals Bergeijk dat doet, zegt burgemeester Callewaert. “De reden daarvoor is eenvoudig. Wij hebben iets dat u níet heeft. Wij hebben stijl. Mr. President, u kunt iets leren over Stijl van de Nederlanders.” En, wat denken jullie? Heeft Bergeijk de Stijl die het dorp zegt te hebben?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.