Directeur Woenselse Poort Joep Verbugt voelt zich niet schuldig over misstanden

2 april 2017 om 14:47
nl
GGZe-topman Joep Verbugt voelt zich niet schuldig over de grove misstanden in tbs-kliniek De Woenselse Poort. Dat zegt de bestuurder zondagmiddag in praatprogramma KRAAK. “Je maakt inschattingen, op het moment dat je die inschattingen doet doe je het met de wetenschap van dat moment. Je weet nog niet wat er in de toekomst gaat gebeuren.”
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

Verbugt ziet de opstapeling van incidenten in De Woenselse Poort als ‘samenloop van omstandigheden’. Omroep Brabant berichtte uitgebreid over intimidatie, drugsgebruik, geweld en het grote aantal zelfmoorden bij De Woenselse Poort. Daarop concludeerde de Inspectie voor Veiligheid en Justitie dat de slechte organisatiestructuur, ondeskundig en onvoldoende personeel en een verkeerde interpretatie van het drugsbeleid heeft geleid tot grote misstanden.

"Achteraf kun je constateren dat die samenloop van omstandigheden zulke gevolgen heeft gehad. Maar om nou te zeggen schuldig - als je naar die incidenten kijkt zijn het ook dingen die op zichzelf kunnen gebeuren zonder dat er sprake is van zaken die beter of anders moeten dus nee, schuldig niet”, zegt Verbugt tegen presentator Arjo Kraak.

'Vaak wakker gelegen'
Verbugt heeft nooit overwogen op te stappen naar aanleiding van de problematiek in de tbs-kliniek. Verschillende politici hebben daar op aangedrongen. Wel heeft Verbugt vaak wakker gelegen van De Woenselse Poort en heeft hij naar eigen zeggen de problemen in de kliniek onderschat. Ook zegt hij dat het goed is dat de media de vuile was van de Woenselse Poort buiten hebben gehangen.

Nadat dat gebeurde is er een hoop veranderd. De bestuurders van de GGZE in Eindhoven, waar De Woenselse Poort onder valt, hebben vrijdag in het Eindhovens Dagblad spijt betuigd over de hele gang van zaken. "We hebben er uitdrukkelijk voor gekozen om verantwoordelijkheid te nemen om ervoor te zorgen dat de situatie verbetert", zei GGzE-topman Joep Verbugt vrijdag tegen Omroep Brabant. "Dit alles heeft alle medewerkers van de Woenselse Poort geraakt en het is duidelijk merkbaar dat we hier met z'n allen uit willen komen."

'Niet weglopen'
De misstanden bij De Woenselse Poort zijn voor Verbugt geen reden geweest om op te stappen. "Als het stormt op een schip, dan ligt het niet voor de hand dat je als kapitein zegt: ik stap er vanaf. In zo'n situatie moet je juist je verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat er een veilig en adequaat behandelklimaat ontstaat voor cliënten en medewerkers."

Dat bevestigt Verbugt in KRAAK. "Ik vind dat je niet weg moet lopen als dingen niet goed gaan. Als ik geen steun had gevoeld om aan te blijven was ik ook niet aangebleven."

Een eerste stap daarin is dat volgens de tussenrapportage het personeel van De Woenselse Poort inmiddels is versterkt. Zo is er een 'veranderdirecteur' aangesteld en zijn 8 van de 9 vacatures voor nieuwe teamleiders vervuld.  

Bekijk onzespeciale themapagina 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.