'Bedrijfsvoering boeren schadelijker voor milieu dan vele drugsdumpingen'

2 april 2017 om 16:10
nl
De manier waarop boeren hun bedrijf voeren is schadelijker voor het milieu dan het grote aantal drugsdumpingen. Dat zegt provinciebestuurder Johan van den Hout in het Omroep Brabant-tv-programma KRAAK.
Profielfoto van Christel van Bebber
Geschreven door

In de week waarin bekend werd dat vorig jaar 101 drugsdumpingen waren in Brabant -op een landelijk totaal van 177- vormt volgens Van den Hout toch de bedrijfsvoering van boeren de grootste bedreiging voor de natuur in Brabant. "Dat is namelijk op veel grotere schaal. Er ligt een stikstofdeken over Brabant heen. Het komt uit de veehouderij, het verspreidt zich door de lucht en het komt neer op natuurgebieden Daar doet het teniet wat wij met natuurbeheer proberen te bereiken."

ZIE OOK: Drugs in Brabant: meer dumpingen, minder labs

Mestfraude
Deze week bleek verder dat boeren in Brabant en Limburg op grote schaal frauderen met mest. Dat stond in dagblad Trouw. Het Planbureau voor de Leefomgeving schat in dat 30 tot 40% van de mest illegaal wordt uitgereden. Heel schadelijk, zegt Van den Hout.

"Dit is precies wat ons milieu aantast. Dat spul zakt direct naar ons grondwater. Dat verspreid zich over de provincie. We halen daar ons drinkwater uit, dat nu nog bronwaterkwaliteit heeft. En het verzadigt natuurgebieden met voedingsstoffen terwijl die gebieden juist schraal horen te zijn. Het is dweilen met de kraan open."

Camera
Toch kijkt de SP'er er niet van op. "Dit is geen nieuws, dat is misschien nog wel het ergste. Iedereen weet dit. Ook de inspectie weet dit. Maar net als bij drugsdumpingen is de pakkans klein. We kunnen niet overal camera's ophangen. Je moet het maar net zien gebeuren en het Brabantse platteland is erg groot."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.