Comédienne Christel - Betty - de Laat over haar postuur: 'Ik ben breed inzetbaar' - Omroep Brabant

Comédienne Christel - Betty - de Laat over haar postuur: 'Ik ben breed inzetbaar'

2 april 2017 om 21:10 • Aangepast 21 november 2020 om 02:20
nl
Sinds eind januari staat ze in de theaters met haar eerste avondvullende show. Comédienne Christel de Laat uit Schijndel. In het Omroep Brabant televisieprogramma KRAAK vertelde ze zondagmiddag openhartig over haar carrière, maar ook over haar gewicht.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Het grote publiek kent haar voornamelijk als Betty van den Oetelaar. In die rol presenteert ze onder meer de carnavalsprogramma's en de wedstrijd Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje van Omroep Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

Het stond lange tijd niet vast dat Christel presentatrice, actrice en comédienne zou worden. Dat is ook meteen het onderwerp van haar show geworden. "Het gaat erover hoe ik ben gekomen tot het werk dat ik nu doe", vertelt de comédienne.

Een autobiografische voorstelling dus. "Maar wel aangedikt en opgegrapt", voegt ze zonder enige dubbelzinnigheid daar aan toe. 

'Stewardess, dat paste letterlijk niet'
Christel had als kind geen idee wat ze later wilde worden. De bourgondische Brabantse was niet makkelijk in een hokje te plaatsen. "Ik wilde vanalles, maar paste nergens bij. Ik wilde bijvoorbeeld stewardess worden, maar dat paste letterlijk niet", bekent ze vervolgens wel met de nodige zelfspot.

Haar gewicht is altijd een issue geweest. "Het is nu helemaal actueel en ik heb ook geprobeerd dit lijf aan te passen aan de normen die op dit moment heersen, maar dat is me niet gelukt."

Illegale pillen om af te vallen
Ze volgde alle diëten die er maar waren. "Ik heb alles geprobeerd, van Weight Watchers tot pillen die eigenlijk zo illegaal als de neten waren", doet de comédienne uit de doeken. "Sommige dingen werkten als een speer, maar dan stopte ik en kreeg er vijf bonuskilo's bij."

Christels gewicht bleef schommelen. "Dan had ik van die momenten van dunner zijn en weer dikker worden. Op een gegeven moment was ik er klaar mee. Blijkbaar is dit het waar ik het mee moet doen in dit leven."

Op dit moment zit ze er ook niet mee dat ze wat overtollige kilo's met zich meedraagt. "Als puber en begin twintiger heb ik dat wel gedaan. Dan denk je dit is niet wat het moet zijn."

'Je moet kunnen incasseren'
Haar forse voorkomen gebruikt ze nu juist in haar vak. "Je wordt beoordeeld op het eerste wat mensen zien en bij mij is er nu eenmaal nogal wat te ze zien. Er wordt dus ook flink geoordeeld, maar als je daar niet tegen kan, geloof ik niet dat je het redt in dit vak. Je moet kunnen incasseren."

Haar eigenlijke roeping vond ze uiteindelijk dichter bij huis dan ze vooraf kon vermoeden. Ze zong in het musicalkoor van haar vader. "Ik heb het podium dus altijd wel lekker gevonden", biecht ze op.

Eerste baan als actrice
Toen ze vervolgens een advertentie zag dat er acteurs en actrices gezocht werden voor een feesterij, solliciteerde ze meteen. "Dat was het aan tafel entertainen van de gasten. Dat varieerde van vrijgezellenfeesten tot een delegatie van Philips met buitenlandse gasten."

Vijf jaar acteerde en improviseerde ze erop los tijdens vele feestelijke diners. "Ik heb mijn rugzak daar flink gevuld met ervaring", blikt Christel tevreden terug op die periode uit haar leven.

Wachten op privacy instellingen...

Inmiddels staat ze twee maanden op het toneel met haar one-woman-show. "Het is fantastisch dat je een zaal binnenkomt met mensen die er zin in hebben. Ze komen echt voor een avondje uit. Dan lees ik 's middags op Facebook berichtjes dat mensen naar mijn show komen. 'Wauw!' denk ik dan."

Christel de Laat staat nog tot half juni in de Brabantse theaters met haar eerste avondvullende show.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.