Uitspraak over boeren wekt woede: CDA en PVV willen excuses van provinciebestuur

3 april 2017 om 12:19 • Aangepast 21 november 2020 om 02:19
nl
De Statenfractie van het CDA in Brabant wil dat het provinciebestuur excuses aanbiedt aan alle Brabantse boeren. Dit vanwege de uitlatingen van gedeputeerde Johan van den Hout zondag in het programma KRAAK van Omroep Brabant. Ook de PVV wil dat de provincie afstand neemt.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De gedeputeerde noemde de manier waarop boeren hun bedrijf voeren schadelijker voor het milieu dan het grote aantal drugsdumpingen in onze provincie. Een uitspraak die volgens Ton Braspenning, woordvoerder Landbouw & Ruimte van de Brabantse CDA-fractie, 'nergens op gestoeld is'. "En feitelijk onjuist", stelt hij maandagochtend in het programma Wakker! van Omroep Brabant.

Zondag gaf de PVV Noord-Brabant in vragen aan het provinciebestuur ook al aan 'woedend' te zijn over de uitspraken die Johan van den Hout deed. Ze willen dat de provincie afstand neemt van de uitpraken.

'Stevige discussie'
"Als dit het collegestandpunt is. Dan hebben we in Brabant nog stevige discussie te voeren", zei CDA'er Braspenning maandagochtend.

Je kunt volgens hem niet een sector als geheel op deze manier wegzetten. Zeker niet als gedeputeerde.

Wachten op privacy instellingen...


'Afstand nemen'
De Statenfractie van het CDA vraagt ook aan het college van Gedeputeerde Staten van Brabant 'publiekelijk afstand te nemen' van de uitlatingen van Van den Hout.

Uit een rapport van de provincie zelf blijkt volgens Braspenning dat boeren in Brabant de afgelopen tijd de uitstoot van stikstof met zeventien procent hebben teruggebracht. Boeren doen volgens het CDA dus wel degelijk veel aan het terugbrengen van deze uitstoot.   

Provinciebestuurder Van den Hout laat weten niet verder te willen reageren op de ontstane commotie over zijn uitspraak. Volgens zijn woordvoerder wil Van den Hout niet verder olie op het vuur gooien. Hij neemt echter geen woord van zijn uitspraken terug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.