Yuri van Gelder, the opera: 'Yuri is een symbool voor kracht, falen en doorgaan'

3 april 2017 om 15:50
nl
Theatercollectief Club Gewalt is een opera aan het schrijven over Yuri van Gelder. De perikelen van afgelopen zomer in Rio, waarna de turner vroegtijdig naar huis werd gestuurd, leidden uiteindelijk tot het idee van de schrijvers.
Profielfoto van Stephen Bell
Geschreven door
Stephen Bell

De groep liet maandag weten dat de diskwalificatie van de 33-jarige Waalwijker de ideale inspiratiebron is voor hun nieuwe opera. Van Gelder kende daarvoor al een loopbaan met vele pieken en dalen. Hij werd al op 23-jarige leeftijd wereldkampioen in de ringen, maar werd meerdere keren geschorst voor drugsmisbruik.

LEES OOK: 'Yuri van Gelder' duikt op in optocht Berkel-Enschot [VIDEO]

Vallen en opstaan
"We willen in de voorstelling vooral de thematiek uit Yuri's leven belichten en niet het persoonlijke drama", aldus het collectief in een toelichting. "Wij benaderen hem als een symbool voor kracht, falen en onvermijdelijk doorgaan. In de voorstelling proberen we de dynamiek van het vallen en opstaan te vatten in muziek: immer gerade aus."

LEES OOK: Yuri van Gelder, nu te boeken voor feesten en partijen

"Het is echt wel een eer dat er een opera over mij gemaakt wordt", aldus de 'Lord Of The Rings', zoals Van Gelder vaak wordt genoemd. "Ik weet alleen nog niet wat ik er precies van kan verwachten." Van Gelder is uitgenodigd om naar zijn eigen opera te komen, en daar gaat hij zeker op in. "Ik voel me heel erg gevleid dat er nu al een opera over me komt, terwijl ik nog midden in mijn carrière zit."

Tourdata
De première van 'Yuri' is in mei tijdens de Operadagen in Rotterdam en is van 9 tot en met 13 augustus te zien tijdens Theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.