Red Bull wil Nederlandse voetbalclub kopen, fans boos: 'Opzouten!' - Omroep Brabant

Red Bull wil Nederlandse voetbalclub kopen, fans boos: 'Opzouten!'

4 april 2017 om 08:13
nl
Red Bull Breda, Red Bull Eindhoven of Red Bull Bergen op Zoom. Het kan in de toekomst een naam van een succesvolle voetbalclub in Nederland zijn. Red Bull wil in de toekomst graag een Nederlandse voetbalclub overnemen. Niet alle voetbalfans zitten daar op te wachten.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

RB Leizpig maakt dit seizoen indruk in de Bundesliga, het hoogste niveau van Duitsland. Daarnaast zijn er ook in Oostenrijk (Red Bull Salzburg), Brazilië (Red Bull Brasil) en de Verenigde Staten (New York Red Bulls) clubs. Nederland volgt, als Red Bull Nederland-directeur Jan Smilde het voor het zeggen heeft.

"Dat is enorm interessant voor ons", zei Smilde maandag bij BNR. "Onze filosofie is wel om alles te ownen. Dus de club, de naam en het stadion. We zoeken dan een club die onze hulp kan gebruiken. We zoeken graag een wat kleinere club die we 'vleugels kunnen geven'. Toen we begonnen met RB Leipzig speelden zij bijvoorbeeld nog in de vijfde divisie, maar nu staan ze tweede in de Bundesliga."
[youtube:https://youtu.be/tOKLZtnPiRs]
'Opzouten, wegwezen'
PSV-supporters hoeven geen rekening te houden met een overname door het bekende merk. "PSV zal niet snel in beeld komen, denk ik. Wat we eigenlijk doen: we kopen een club en stadion, van een club uit een lagere divisie. Een club die onze hulp kan gebruiken, die willen we vleugels geven."

Smilde weet dat er bij een overname problemen kunnen komen met supporters. "Fans die een club al honderd jaar steunen." Een voetbalvereniging uit de Jupiler League zou een optie kunnen zijn. Ad van den Bemt, voorzitter van de supportersvereniging van NAC, hoopt niet dat het er in Breda ooit van gaat komen. "Opzouten, wegwezen. We hebben financiers die de club al jaren steunen, die gooi je niet weg. Dat zou gek zijn."

'Breekt tong over de namen'
In 1920 speelde sv Dosko op het hoogste niveau in Nederland, in 1955 begon het samen met 79 andere clubs aan het betaald voetbal in Nederland en nu is die club actief in de hoofdklasse. Het niveau waar RB Leipzig begon. De club uit Bergen op Zoom terug naar het hoogste niveau met hulp van Red Bull? "Het gaat nu niet zo goed, ik denk dat we degraderen. Maar we proberen altijd een eigen identiteit te houden bij de club", zegt Frans Nuytemans, voorzitter van de supportersclub van Dosko.

Red Bull hoeft de boel niet ‘op een of andere manier omhoog te krikken’. Van Nuytemans mag het blijven zoals het nu is. "Al heeft voetbal sowieso een keerzijde gekregen. Ik heb 25 jaar lang een seizoenkaart gehad van NAC, dat was mijn lust en mijn leven. Toen waren het allemaal jongens uit de regio, nu breek je je tong over de namen. Dat spreekt niet meer aan. Wij proberen zoveel mogelijk met eigen jongens te voetballen."
[tweet:https://twitter.com/Alleenwinsttelt/status/848920988888838144]

[tweet:https://twitter.com/ErwinWinterswyk/status/848895467320639488]

[tweet:https://twitter.com/JordanmMartens/status/848970744709222400]

[tweet:https://twitter.com/PeterBijvelds/status/848904577843957760]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.