Video

Koninklijke kroon voor Tilburgse BEKA-schoorsteen op Koningsdag

4 april 2017 om 17:12
nl
De vijftig meter hoge BEKA-schoorsteen van de voormalige wollenstoffenfabriek BEKA in Tilburg zal op Koningsdag een kroon dragen. De kroon op de top van de schoorsteen zal geen klein kroontje zijn, maar een gevaarte van tien bij tien meter. “Zo groot is zijn hoofd niet, maar hier moet hij toch passen”, zegt aannemer Jeroen van Kempen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Het bedrijf Orly/Endevoets dat de restauratie aan de meer dan honderd jaar oude BEKA-schoorsteen uitvoert, is deze week, na een lange winterstop, weer begonnen met de laatste fase van de in Tilburg zeer bekende restauratie. “In november werd het werk stilgelegd omdat de mortel, die gebruikt wordt bij het voegen, niet meer hard wilde worden door de lage temperaturen”, vertelt projectleider Bojan Robbe. “Verhalen dat de cement op was of dat de aannemer failliet was, waren ‘broodje aap’-verhalen.”

De totale restauratie, die in november 2016 al afgerond had moeten zijn, omvat het vervangen van voegwerk, het repareren van metselwerk en het conserveren van de stalen banden en klimbeugels die aan de schoorsteen bevestigd zijn.

Blikvanger
Het uitlopen van de restauratie bood echter ook de unieke mogelijkheid om op Koningsdag iets leuks te doen met de schoorsteen. De mogelijkheid van een blikvanger, bovenop de schoorsteen.

Projectleider Bojan Robbe voelt zich duidelijk overvallen als wij vragen of er inderdaad een kroon op de schoorsteen komt. “Uiteraard moeten een hele hoop dingen geheim blijven voor Koningsdag, maar we zijn wel aan het kijken of op de top van de schoorsteen iets kunnen doen.” Na enig aandringen geeft hij toe dat het om een kroon gaat. "Ja, dat gaat om een kroon."

Kroon op het werk
De kroon op de oude BEKA-schoorsteen zal op 27 april als de Koning met zijn gezin Koningsdag in Tilburg viert ook de kroon zijn op de restauratie. “De schoorsteen kan zeker weer vijftig jaar mee”, zegt aannemer Jeroen van Kempen. Aannemer en gemeente hopen dat de schoorsteen met kroon straks prominent in beeld komen op Koningsdag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.