Vallen verleden tijd? Speciaal kastje houdt ouderen op de been

4 april 2017 om 19:42
nl
"Als ik vroeger viel, dan stond ik meteen weer op. Nu kan het slecht uitpakken." De 75-jarige Frans van Beerendonk uit Best brak vorig jaar bij een val twee ribben. Nu doen hij en 47 anderen mee aan een proef die moet voorkomen dat ouderen vallen. Die proef in Best is officieel van start gegaan.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Een postbode bracht Frans dinsdagmiddag een speciaal kastje. Bedoeling is dat hij de bewegingsmonitor om zijn nek gaat dragen. Het kastje meet onder meer hoeveel stappen hij zet en hoe snel hij ze zet. Ook wordt geregistreerd hoe snel hij opstaat. Die informatie zegt veel over hoe Frans beweegt.

'Ik blijf in beweging'
Frans was aardbeienkweker. "Vroeger was ik niet kapot te krijgen. Dan ging ik door van 's morgens vroeg tot 's avonds laat." 

Frans moet toegeven dat er met de jaren dingen zijn veranderd. Hij wijst naar zijn hoofd en zegt: "Mijn lichaam gaat niet meer helemaal mee met wat er hier gebeurt. 's Ochtends gaat het bewegen bijvoorbeeld wat minder. Als ik eenmaal op gang ben, gaat het wel weer beter. Ik probeer wel in beweging te blijven."

Om vallen te voorkomen, gaat Frans ook met een fysiotherapeut aan de slag. "In balans blijven, wordt lastiger als je wat ouder bent." Verder krijgen de deelnemers voedingsadviezen om te zorgen dat ze in goede conditie komen of blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.