Video

10 meter hoog gouden beeld moet Helmonders naar het museum trekken

4 april 2017 om 19:51
nl
Een bijna tien meter hoog beeld op het Havenplein in Helmond. Voor de Helmonders misschien een reden om even met de ogen te knipperen. Zeker als de zon schijnt. Want het piepschuim beeld is van onder tot boven met een dikke laag goudverf bedekt.
Profielfoto van Pim Windhorst Peter
Geschreven door
Pim Windhorst Peter

Het beeld is een opgeblazen kopie van een kunstwerk uit het Helmonds Museum. De Ploeger werd in 1898 gemaakt door de Belgische kunstenaar Meunier. Het is een van de drie Nederlandse topstukken die de Nederlandse Museumvereniging uitkoos om reclame te maken voor de Museumweek.

[tweet:https://twitter.com/MuseumHelmond/status/849217095720202240]

Alleen een onderlijf
Dinsdagmorgen om twaalf uur stond alleen nog het gouden onderlijf van De Ploeger op een sokkel aan het water. Nog geen twee uur later waren met een kraan én een hoogwerker het bovenlijf en de arm met de ploeg van een vrachtwagen getakeld en vastgemaakt.

Patrick Beverloo die de enorme kopie van De Ploeger heeft gemaakt in zijn atelier in 's-Heerenberg is tevreden. "We hebben het beeld in drie losse stukken gemaakt. Nu kunnen we zien dat het allemaal écht past."

Trots
Jessica Hagenaars van het Helmondse Museum staat even verderop met haar mobieltje foto's te maken. Zij kent het origineel dat nu in de hal van het museum staat, niet meer dan zestig centimeter hoog. De enorme kopie vindt ze goed gelukt. "Hij staat er echt trots. Hij heeft de uitstraling van iemand die hard werkt, hij heeft de hele dag geploegd maar is tevreden met zijn leven."

[tweet:https://twitter.com/JanDriessen/status/848948096432300033]

Het Helmonds Museum heeft een omvangrijke collectie kunstwerken met het thema 'Mens en Werk'. Het bronzen beeld van Meunier is daar een van de hoogtepunten uit. Vandaar ook dat de Museumvereniging het heeft uitgekozen voor de Museumweek. Drie Nederlandse museumstukken worden in deze week enorm uitvergroot en met goudverf bespoten, om vervolgens buiten te worden neergezet. Het motto 'Ondek ons echte goud' verwijst naar al het spreekwoordelijke goud dat Nederlandse musea laten zien.

Beeld nog eens naar Helmond
Naast De Ploeger in Helmond koos de museumvereniging dit jaar voor een enorme gouden letterkast in Dordrecht én voor een gouden versie van het Meisje van Yde, een veenlijk van het Drents Museum. De Ploeger in Helmond wordt donderdagmiddag door de Helmondse burgemeester officieel in gebruik genomen. In het weekeinde wordt het gouden beeld weer weggehaald.

Wat Jessica Hagenaars betreft, komt het beeld nog eens terug naar Helmond. Tegen het eind van het jaar organiseert het Helmonds Museum een tentoonstelling met werk van Meunier. "Dan zou het toch mooi zijn als dit beeld weer ergens in Helmond zou staan."

[Youtube:https://youtu.be/fWEqCynp9xo]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.