Extra spreekrecht voor nabestaanden die 13 jaar moesten wachten op rechtszaak Posbankmoord

5 april 2017 om 12:41 • Aangepast 21 november 2020 om 02:16
nl
Frank S. uit Boekel en Souris R. uit Veghel stonden woensdag terecht voor de zogeheten Posbankmoord. Het tweetal wordt verdacht van de moord op Alex Wiegmink in 2003, het wegmaken van het lijk en het in brand steken van de auto. De rechter meldde woensdag dat de familieleden van Wiegmink extra uitgebreid spreekrecht krijgen.
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

De weduwe, drie zoons en broer van het slachtoffer krijgen van de rechtbank uitgebreid de kans om uit te leggen wat de gevolgen van de moord op hen zijn geweest. De vijf familieleden willen allemaal gebruik maken van hun spreekrecht, formeel mogen slechts drie nabestaanden spreken.

Wachten op privacy instellingen...

De rechter maakt een uitzondering vanwege de ernst van het misdrijf en de lange tijd dat de familie in onzekerheid zat, zo meldde hij woensdag in een tussentijdse zitting.

Verdachte Souris R. zwijgt nog
De 44-jarige huisschilder Wiegmink uit Drempt kwam in januari 2003 niet meer thuis na een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden. Zijn lichaam werd gevonden in zijn uitgebrande auto in Erp.

Verdachte Frank S. (56) meldde zich in november 2016 op het politiebureau en deed een volledige bekentenis. De man uit Boekel gaf zichzelf aan nadat Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan de Posbankmoord. Agenten kwamen Souris R. (43) op het spoor via zijn DNA dat werd gevonden op een muts op de plaats van de moord. Souris R. uit Veghel heeft tot nu toe altijd gezwegen.

Duo al langer in beeld
Tijdens de eerdere pro-formazitting werd bekend dat het tweetal al maanden voor de uitzending van Opsporing Verzocht werd afgeluisterd. Het duo werd kort na de moord op Wiegmink al verhoord als getuigen en kwam weer in beeld na nieuwe tips.

Souris R. bleef woensdag in zijn cel, Frank S. was wel aanwezig. De zaak tegen de verdachten wordt op 24 mei inhoudelijk behandeld. De komende weken wordt extra onderzoek gedaan naar het DNA van Souris R. Ook komt er mogelijk extra onderzoek naar Frank S. die het niet eens is met de conclusie van deskundigen dat hij volledig toerekeningsvatbaar is.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.